Hlavní navigace

Názory k článku 5 mýtů o českých podnikatelích, který je podle vás nejčastější?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 8. 2010 8:22

    Petr (neregistrovaný)
    Mýtus 1 je mýtus jen částečně. Samozřejmě, pokud to berete tak, že typický podnikatel je uklízečka s živnosťákem, tak to pravda není. Pokud ale typickými představiteli podnikatelů jsou Charouz a Kellner a Bakala, tak je prostě pravda, že to jsou především lidé, kteří měli štěstí být ve správné chvíli na správném místě. Vůbec netvrdím, že v tom musely být špinavosti. A otázka, zda jsou jejich majetky zasloužené, také nedává smysl (zasloužil si snad támhle pan Karel svoji výhru ve sportce? nebo nezasloužil?). Nelze ale popřít to, že takovéhle majetky jsou nejen důsledkem schopností, ale i notné dávky štěstí...

    A je zábavné, když jeden server zároveň kritizuje korupci ve státní správě, různé předražené státní zakázky a podezřelé tunely - a zároveň hájí velkopodnikatele z druhé strany, že jsou v podstatě čestní a jejich příjmy jsou jen podložené tvrdou prací.

    Mýtus 2 je mýtus jen proto, protože je vztažen jen na podnikatele. Pokud to zobecníme na "české prostředí" nebo "většinu Čechů", tak to je zjevně pravda ... jak uvidíme při první návštěvě rakouského obchůdku nebo restaurace hned za hranicemi. Jak český zaměstanec, tak český podnikatel (a obzvlášť pokud tím myslíme tu uklízečku s živnosťákem) spíš hledá, jak práce udělat méně (protože přeci "českou chytrostí" dosáhneme stejného výsledku s menším úsilím), nežli ještě přihodit zadarmo něco navíc. Paradoxně se zdá, že ti velkopodnikatelé z mýtu 1 jsou zde nejmíň na vině, bez úsilí a poctivosti (i kdyby to byla poctivost mafiána) by ty majetky neudrželi.

    Mýtus 3 je nepochopení podnikatele/živnostníka, co je mu vyčítáno. Já jako zaměstnanec si nedám do nákladů vůbec lautr nic a ještě platím větší odvody. Ano, podnikatel si musí vydělat, nežli si dá něco do nákladů - ale já musím vydělat taky, a pak si to do nákladů nedám. A přitom například počítač doma a internetové připojení taky používám pro pracovní účely... a když vezmu šéfa na oběd, tak to taky je náklad pro zajištění budoucího výdělku. Prostě až přestane diskriminace zaměstnanců ve prospěch OSVČ, až se přestane důvod pro švarcsystém, až zaměstnanec bude platit za stejných podmínek stejně jako OSVČ, pak na pseudo-mýtus 3 nikdo ani nevzdechne.

    S hodnocením mýtů 4 a 5 v článku souhlasím.
  • 10. 8. 2010 9:36

    Honza (neregistrovaný)
    Tak si začni vést domácí účetnictví a můžeš si "dát do nákladů" naprosto všechno :-DDD "Dát si do nákladů" znamená, že se jenom podnikateli sníží daňový základ, ale už to nemá až takový vliv na daň samotnou!!

    Navíc hodně věcí se jako daňový oddpočet rozpočítává na dlouhá léta... Takže drobný podnikatel si "dát do nákladů" může tak maximálně propisky, aby se mu skoro celé zaplatily daňovým odpočtem... Ale aby si někdo "dal do nákladů" nové auto, notebook, kompletní vybavení celého domu - no tak to už by opravdu musel být miliardář, aby se mu to zaplatilo sníženým daňovým odvodem. Drobný podnikatel nebo živnostník stejně v důsledku zaplatí skoro celou částku sám.

    Jinak samozřejmě mít úlevy na daních můžete taky - například na stravenkách, kde většinou zaměstnanci hradí jenom část hodnoty (např. 25%) nebo si můžete nechat odečíst z daní až nějakých 25 000,- Kč ročně za odběry krve a krevní plazmy atd. atd.
  • 20. 8. 2010 9:12

    anonymní
    ze by potrefena husa zacala kujhat?

    ctenar tady upozornil na fakt, ze clanek je blud, misty zavadejici manipulativni. zamerne clanek poukazuje leda na nesmysly, co se asi siri akorat v podniku, ktery redaktor navstevuje v podvecer s prateli. ctenar zde upozornil, ze zde je skutecny rozdil v tom, kolik z prijmu zamestnanec odvede statu a kolik z prijmu odvede podnikatel.

    nejde tady o zivnostniky co pracuji sami, ale v dobre fungujici firme o nekolika zamestnancich nebo nekolika desitkach zamestnancich uz potom takove okradani statni pokladny nedanenim veci pro domaci nepracovni poziti pod zaminkou home office... skoda rozepisovat. ano proto zamestnanci pozaduji notebook, telefon, auto a jine jak tomu nekteri radi rikaji benefity pritom jsou to prachsproste pracovni nastroje, kdyz si pan podnikatel vzpomene. volal jste uz nekdy zamestnanci na soukromy mobil? odpovedel vam zamestnanec: toto je soukromy mobil nba kterem se o praci nebavim. volal jste na firemni mobil a chtel po nem praci s pocitacem? dostal jste od nej potom cestak do internetove kavarny a ucet za pouziti pocitace v internetove kavarne? atd atd.

    a vy si z nej jeste budete utahovat za to, ze chce rovnny pristup?
    ubozacku.
  • 5. 5. 2011 18:12

    Efs (neregistrovaný)
    S tou krví si děláte srandu nebo nevíte, o čem je řeč:

    1. Nelze odečíst z daní, nýbrž snížit základ daně

    2. Za jeden bezpříspěvkový odběr krve se počítá snížení základu pro výpočet daně 2000 Kč, za rok se dají stihnout nejvýše čtyři, takže max o 8000 Kč.

    3: Odběry krevních složek se sice dají dělat častěji, ale protože jsou placené, byl by nerozum odmítnout 900 Kč (za destičky) a nechat si odečíst místo toho 2000 ze základu.

    Jinak se tomu říká hodnota daru, patří tam třeba i příspěvky na dobročinné účely.

    Pohoda, hezký den
  • 18. 8. 2010 22:15

    Jouda (neregistrovaný)
    Ad 3. Jako zamestnanec odepisujes taky, a to skrzeva firmu. Firma odepisuje tvuj sluzebni vuz, tvuj sluzebni notebook, telefon stejne jako u zivnostnika.

    Navic mas stravenky a prispevek na kulturu, na to zisvnostnik narok nema, plus dalsi firemni benefity

    Zamestnavatel te povinne pojistuje proti urazu, mas dovolenou, mas placene svatky, mas nemocenskou po 3 dnem, zivnostnik po dvou tydnech...

    V realu je to prast jako uhod a je VELIKA HLOPOST porovnavat mzdu zamestnance a zisk zivnostnika - to jsou naprosto nepomeritelne veci.

    Zisk zivnostnika jze srovnavat s vesketymi vydaji na zamestnance + podil na zisku firmy. A zdaneni techto penez je srovnatelne.

    Kdyz jsem byl este zamestnanem, mel jsem plat 50 klacku + projektove odmeny, firemni oktavku, notebook, telefon. V SAPu jsem si vypsal celkove naklady firmy na me vcetne podilu na praci garazmistra apod a bylo to prosim 7500 kc/den, tedy 150 klacku mesicne...

    A tedy moje tehdejsi zdaneni + plus podil na danich firmy lze srovnavat s OSVC s s marzi 150 klacku - a to se dostavame krapet jinam....

    Potom je celkove zdaneni OSVC a zamestnance obdobne, u OSVC dokonce o cosi vyssi.
    Rozdil je v tom, ze OSVC ma veskery zisk ze sve cinnosti a nese veskera rizika, do posledni koruny vcetne vlastniho baraku.
    Zamestnanec je v klidku, uziva si dovolenek, benefitu, nemocenske, odpovednost maximalne 4,5 nasobek platu i kdyby podpalil celou fabriku, odstupne a zakonik prace. Za to to ale plati poradny ranec penez, protoze nic neni zadarmo...

    Az tak je to jdnoduche, kazdy necht si vybere dl libosti - risk a penize nebo klidek a placeni za nej.
  • 19. 8. 2010 16:41

    milik (neregistrovaný)
    150 klacku mesicne, to si muze dovolit jen SAP a hrstka vetsich firem, ktere pak neskutecne prodrazuji naklady jinym firmam... ach jo a to tam jeste pracuje nejakej "Jouda" :)
  • 19. 8. 2010 23:48

    Jouda (neregistrovaný)
    To nema nic spolecneho se SAPem, plati pro vsechny zamestnance.

    Zamestnanci zijou ve skleniku a nemaji paru, co vubec stoji.

    Pocitej, ze bezna lopata stoji firmu cca dvojnasobek jeji mzdy, v pripade sluzebniho auta apod az trojnasobek.

    A tohle muzes srovnavat se ziskem OSVC, proto je nesmysl, aby platili OSVC stejne odvody ze zisku, jako plati zamestnanec pouze ze mzdy...
  • 10. 8. 2010 12:47

    Štěpán (neregistrovaný)
    Zaměstnanci strašně rádi nadávají na podnikatele, že si všechno "dají do nákladů". Je to trochu laciný argument. Já jsem se dokonce na sebe dozvěděl, že si dávám do nákladů kancelářské potřeby, pronájem obchodu a pod. Od člověka, kterého zaměstnává stát a který přijde do práce, má tam teplo, zapne erární počítač, automaticky si uvaří kafe v erární varné konvici a sedne si k erárnímu stolu. Ani si neuvědomuje, že jeho zaměstnavatel si tyto všechny náklady taky odepisuje. On to nevidí. Možná by bylo zajímavé srovnat, kolik si "dám ročně do nákladů" já na sebe a kolik stojí "nákladově" takovýhle zaměstnanec svého zaměstnavatele. Ten určitě nešetří elektriku ani teplo či teplou vodu, protože on ji neplatí. Já ano. Zaměstnanec taky nemá starosti se sháněním práce. Já ano.
    A nakonec jednu věc. Možná i zaměstnanci pochopí jednu důležitou věc. Stát získává peníze nejen z daní z příjmů. Tedy i z DPH a podobně. A pokud já, coby OSVČ, nezaplatím daně z příjmů, peníze utratím. Tím dávám možnost zaprvé vydělat dalším a zadruhé hlavně stát stejně částky dostane formou DPH či spotřební daně. Tedy na konci řetězce so do státní kasy peníze dostanou. Trochu rouhačsky tedy řeknu, že ideální by byly vysoké daně. Subjekty by raději utrácely, peníze by se roztáčely v ekonomice a neživily by přebujelý státní aparát.
    A pokud je to ještě zaměstnancům málo, uvědomte si, že nám, OSVČ nikdo nezaplatí nemocenskou ani dovolenou. Nemáme FKSP, nezdaněné stravenky a prebendy, podnikové výhody a podobné zaměstnanecké vymoženosti.
    A pokud i toto nestačí k vysvětlení, není lehčí cesty než dát v zaměstnání výpověď a hurá na Živnostenský úřad, vyplnit žádost a začít podnikat...
  • 16. 8. 2010 0:22

    em (neregistrovaný)
    Proc by si podnikatel nemohl dat do nakladu kancelarske potreby, kdyz je to rezie? Spis je divne, kdyz lekar kupuje ob jeden rok lednicku a televizi.

    Nejvic krici lidi, kteri prijdou, uvari kafe, pokecaji o hokeji a o vikendu a pak jdou "neco delat". Uz nevidi, ze jdou domu ve tri s cistou hlavou a ze nemusi o pulnoci delat papiry.
  • 19. 8. 2010 23:46

    MD (neregistrovaný)
    Problém není jestli jsi podnikatel či nejsi ,jde o princip.
    Nákup za velkoobchod a bez DPH a pokud možno šup s tím do nákladů (elektronika,benzín,internet,telefon,auto atd.).
    Jo ,samozřejmně to nemůže každý,ale všichni se snaží seč jim síly stačí stát obrat kde to jde.
    Co se týká tzv. prebend ,hodně podnikatelů je zároveň zaměstnancem ve své firmě to jsou pak ty stravenky atd .Zajímavé je ,že většinou s menším platem než jeho zaměstnanci.
    Mnoho OSVČ platí za sebe úplné minimum na zdravotní a sociální.
    Zde bych podotkl, že zaměstnavatel toto neplatí za svého zaměstnance ,nýbrž odvádí odvádí tyto položky z jeho platu aniž by to mohl zaměstnanec nějak ovlivnit (zde pláčou ti s platem nad 30000).
    Logika napovídá ,že všichni nemůžou být zaměstnavateli a i on své zaměsnance potřebuje jinak by je nezaměstnával.
    Chytrý zaměstnavatel se podělí o výhody se zaměstnancem a ten je pak spokojen a maká.
    Zaměstnavateli , je-li uspěšný pak zůstavá větší část zisku vytvořeným touto symbiózou.
    Jednoduše se tito symbionti nesmí změnit v parazity a to oboustraně.
    Pokud se bude chtít člověk hádat ,vždy najde nějakou nespravedlnost, navíc celý systém je proměný .
    Z toho plyne ,že věta tak běž sám podnikat je dost laciná.
  • 20. 8. 2010 9:23

    anonymní
    "zmenstnanec nema straosti se shanenim prace"

    ano zamestnanec ma starosti s udelanim prace, aby zamestnavatel nemel strosti s udelanim prace, ale mel starosti se shanenim prace.

    tohle jsou argumenty materske skolky vazeni nebudte jak maly fakni.
  • 20. 8. 2010 9:30

    anonymní
    stejne pokud jednou najdete hodnotneho obchodaka, co bude tu praci shanet za vas, tak si sice nebudete moct hodit kopyta na stul dokud takovych firem nebudete mit nekolik, protoze driv nebo pozdeji budete muset nekterou proverit a reorganizovat, kdyz prestane fungovat v prijatelnych mezich efektivity, ale lekce majitelem nekolika prosperujicich firem od nuly az po miliardove majetky ve 24 hodinovem kurzu nenabizim.
  • 31. 10. 2011 20:48

    anonymní
    Poslední věta je laciný argument a já vám oplatím stejným: no a podle vás když se tedy zaměstnanci mají tak dobře co zase, na oplátku, vám brání v podnikání "dát výpověď" a hurá nechat se zaměstnat u podnikatele....
  • 12. 8. 2010 20:36

    Patrik Chrz
    on není problém, že bychom neuměli vyrobit. Umíme a moc dobře. Ale my neumíme to nejdůležitější - prodat. Proto sem vozíme výrobku buď z Číny (jsou nekvalitní, ale levné) nebo ze západní Evropy (kvalita je v pohodě, ale je to drahé, nebo je to taky levné a ošulené na kvalitě).
  • 16. 8. 2010 0:29

    em (neregistrovaný)
    Podnikatel je aktivni nebo lehkomyslny clovek (nezevseobecnovat!), ktery se neboji podnikat, trochu risknout, investovat a venovat tomu cas treba i na ukor rodiny a volneho casu, nervy, dum jako zastavu. Zato maji neustale plnou hlavu starosti, musi hlidat zamestnance, naklady a zisk, zakazky, predpisy.

    Na druhou stranu znam podnikatele, kteri si s platbama moc starosti nedelaji a penize operativne presunuji, prednost ma samozrejme let na Kanary. Zazil jsem lidi, kteri (ac pracoviti "na svem") mnoho iniciativy v praci nevykazovali, v praci resili sve veci, telefonem sjednavali sve veci. Pak honi zamestnance, aby se neflakali.

    A znam lidi, kteri si stezuji, ze ma podnikatel auto a barak. Ale nevidi, ze maka od rana do vecera, v sobotu dela papiry. Ze nezaleze k televizi a nehudra na to, ze nekdo ty prachy ma.

    Arogantni predvadeci penez jsou vetsinou ti, kteri na jejich ziskani meli nejmensi vliv - jen se dobre narodili. Treba synkove.

    Slechta byla namyslena, ale na druhou stranu se syn musel naucit delat spravce mnoha nemovitosti a hospodarstvi.
  • 17. 8. 2010 18:25

    Pavel2 (neregistrovaný)
    Ale ona to je nespravedlnost. Proč by měli podnikatelé platit daň jen z čistého zisku, kdežto zaměstnanci z příjmů? To je jako kdyby podnikatel platil daň z obratu!
  • 18. 8. 2010 14:52

    Sten (neregistrovaný)
    Podnikatel do nákladů dává věci, které potřebuje k podnikání. Zaměstnanec k práci nepotřebuje ze svého platu platit prakticky nic, vše mu poskytne zaměstnavatel (který si to dá do nákladů)

    Podnikatel samozřejmě platí daň z příjmu, tj. z toho, co mu firma vydělala a on mohl použít pro svou potřebu
  • 23. 2. 2011 19:59

    Martin (neregistrovaný)
    Zaměstnanec si ale nepořídí za své protředky židli, stůl, počítač, telefon, nezaplatí koberec, po kterém šlape, nepodílí se na platbách nájmu kanceláře, platbách za elektřinu, teplo, vodu......
  • 19. 8. 2010 16:50

    milik (neregistrovaný)
    tak kdyz je to nespravedlnost, tak supky hupky na zivnostensky urad a uzivej vyhod jakych my podnikatele mame desitky, stovky, neli tisice...

    jedna takova obracena nespravedlnost je, ze si podnikatel nemuze dat do nakladu cestovni naklady mezi provozovnami a to vymyslel skutecnej "chytrak"...
  • 3. 5. 2011 23:36

    em (neregistrovaný)
    Mám zajímavý několikanásobný postřeh. Znám podnikatele, kteří makají celý den, večer a o víkendu dělají papíry, stát je drbe, nervy mají občas v kýblu. Mí bývalí spolupracovníci, kteří v práci dělali svoje kšefty a jejich práce stála, jsou teď podnikatelé a honí lidi, aby neměli ani minutu prostoje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).