Hlavní navigace

Počet Čechů pracujících v Německu roste

8. 8. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zájem Čechů o práci v Bavorsku rapidně roste. Podle informací německých pracovních agentur v příhraničí jsou k dispozici volná pracovní místa převážně v technických oborech, řemeslech a pečovatelství.

Německý pracovní trh se otevřel před 100 dny. O jeho vývoji se po 1. květnu 2011 hodně spekulovalo. Dle některých expertů měl přinést nápor Východoevropanů pracujících pod cenou. Další se domnívali, že pomůže ve východním Bavorsku vyrovnat nedostatek kvalifikované pracovní síly. Spekulace se nepotvrdily.

Německé agentury nabízejí volné pozice, které je těžké obsadit. Poptávají techniky, řemeslníky, ošetřovatele, elektrikáře, uvedla Karin Hartungová, poradkyně Iniciativy evropského pracovního trhu EURES z pracovní agentury v hornofalckém Weidenu. O tyto pozice Češi zájem mají. Problémem je často jazyková bariéra a vzájemné uznávání dosažených pracovních výsledků. Pomoci mají speciálně proš­kolení poradci. Ve městech na obou stranách hranice se konají pravidelné informační semináře. Jak dodává EURES poradkyně, žádosti o práci přichází jak od vysoce kvalifikovaných Čechů, tak i od pomocných pracovních sil.

Pozitivně hodnotí vývoj na pracovním trhu i soukromé agentury. Podle nich je možné najít práci ve všech možných oborech. Dieter Dessel, vedoucí pobočky Ratisbona Zeitarbeit GmbH ve Straubingu, uvádí, že v minulosti řadu lidí odradil uzavřený pracovní trh a s ním spojené komplikace. To se ale po letošním květnu, od kterého je možné v Německu pracovat bez jakéhokoliv omezení, změnilo.

Na svých stránkách nabízí Iniciativa evropského pracovního trhu EURES rovněž rady podnikatelům, kteří chtějí v česko-bavorském pohraničí rozšířit své obchodní sítě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).