Hlavní navigace

Čechům nevoní práce kovodělníků ani švadlen, firmy je nahradí Ukrajinci

25. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ukrajinci začnou v českých firmách obsazovat místa, které Češi odmítají. Firmy by jinak nestíhaly plnit zakázky.

O práci nízkokvalifikovaných profesí není mezi Čechy zájem. Firmy hlásí volné místa, ale nemohou je obsadit, proto se začaly zapojovat do projektu Hospodářské komory. Ta jim nabízí, že volné pozice obsadí pracovníky z Ukrajiny.

Nejhůře se shánějí noví zaměstnanci pro pozicie strojírenských kovodělníků, lisařů umělých hmot, řidičů nákladních aut, obkladačů, svářečů v ochranné atmosféře, ale třeba také švadlen.

O pracovníky z Ukrajiny je ze strany českých firem velký zájem

Hospodářská komora v rámci projektu proto přijala od firem už 11 žádostí o obsazení prvních 65 pracovních míst zaměstnanci z Ukrajiny.

Za prvních čtrnáct dní jsme úspěšně zpracovali osm žádostí na 41 uchazečů. U ostatních žádostí čekáme na doporučení chybějících podkladových materiálů, potvrdil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý s tím, že podle počtu přijatých telefonátů od zaměstnavatelů v posledních dnech Hospodářská komora ČR očekává v následujících měsících stovky dalších žádostí firem.

Čtěte také: Podnikatelé se kvůli #EET prý cítí bezmocní, tvrdí to Hospodářská komora

Projekt na urychlení vyřizování žádostí o zaměstnanecké karty schválila na konci července vláda. Jako první Ukrajince zaměstná společnost Abydos působící v Hazlově u Chebu. Firma zaměstnává 200 pracovníků a zabývá se opracováváním odlitků a povrchovými úpravami materiálů. V současnosti se marně snaží obsadit 12 míst pro strojírenské kovodělníky. Věříme, že nám projekt umožní plynulý chod produkce a plnění zakázek, které bychom museli kvůli nedostatku pracovních sil začít odmítat, vysvětlila jednatelka společnosti Olga Kupec důvod, proč se do projektu zapojila.

Nejdříve se volné místo musí nabídnout Čechům, pak teprve přicházejí na řadu Ukrajinci

Zaměstnavatelé, kteří potřebují obsadit volná místa ve výrobě, si s předem vytipovanými ukrajinskými pracovníky musí nejprve zajistit požadované dokumenty potřebné k podání žádosti na Hospodářské komoře ČR. Žádost o zařazení do projektu mohou zaměstnavatelé podat prostřednictvím datové schránky, poštou nebo jednoduše poslat emailovou zprávou.

Brand24

Čtěte také: Podnikatel pod vedením podvodníka. Bývalý šéf Hospodářské komory dostal podmínku

Zaměstnavatelé musí nejprve neobsazené pracovní místo nabídnout prostřednictvím Úřadu práce občanům ČR. Až tehdy, jakmile nebude volné pracovní místo ani po 30 dnech obsazené, bude pozice zařazena do centrální evidence volných míst pro zaměstnaneckou kartu, a tudíž jej bude možné nabídnout i uchazečům z Ukrajiny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).