Hlavní navigace

Čekají se 2 miliony daňových přiznání, berňáky opět prodlouží úřední hodiny

26. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Počet podaných daňových přiznání by měl letos atakovat hranici 2 milionů. Finanční správa proto vyrazí pomáhat do obcí a rozšíří úřední hodiny finančních úřadů.

V roce 2012 bylo za zdaňovací období roku 2011 podáno 1 898 255 přiznání k dani z příjmů fyzických osob (DPFO), což činilo 3,5% nárůst oproti předchozímu roku. Vzrůstající trend by měl pokračovat i v letošním roce, kdy Generální finanční ředitelství ČR očekává 1 964 000 daňových přiznání. Většina poplatníků podá přiznání v neprodloužené lhůtě, bez využití služeb daňového poradce, do 2. dubna. Vloni do 2. dubna podalo přiznání 92 % fyzických osob.

Finanční správa ČR proto i letos plánuje na konci března usnadnit poplatníkům podání přiznání. V týdnu od 25. března 2013 do 2. dubna 2013 prodlouží všechny finanční úřady i jejich územní pracoviště úřední hodiny v pracovních dnech. Budou mít celý týden otevřeno od 8 do 18 hodin. V sobotu 30. března pak budou od 8 do 12 hodin brát daňová přiznání všechny finanční úřady ve svých sídlech a ta územní pracoviště, která se nachází v bývalých okresních městech. Stejně jako v předchozích letech rovněž zaměstnanci finanční úřadů vyrazí do obcí, kde budou rozdávat tiskopisy, přebírat vyplněná daňová přiznání a poskytovat konzultace nezbytné k vyplnění daňového přiznání. Seznam obcí, termíny i přesné adresy míst naleznou poplatníci na internetových stránkách Finanční správy ČR.

Kdo nevyužívá služeb daňového poradce, musí podat přiznání do úterý 2. dubna. Poplatníci, kterým s přiznáním pomůže poradce, mají čas do pondělí 1. července. Do 2. dubna však musí tuto skutečnost správci daně doložit. Na rozdíl od předchozích let už neplatí minimální výše pokuty 500 Kč, pokud se poplatník s přiznáním opozdí o více než 5 dnů. Nově se pokuta už automaticky nepředepisuje a platí jen tehdy, pokud dosáhne hranice 200 Kč. Jakmile se tak stane, platí se ovšem opět 500 Kč.

Daň se musí doplatit ve stejném termínu

Lhůty pro doplacení daní jsou shodné s termíny podání přiznání. Poplatníci bez daňového poradce by měli svoji daňovou povinnost uhradit do 2. dubna a lidé, kteří využili daňového poradce, do 1. července. Úroky z prodlení se začínají počítat pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. Nejpozději v pondělí 8. dubna (úterý 9. července u OSVČ s poradcem) by tak měl mít finanční úřad doplatek daně na svém účtu. V případě platby složenkou nebo převodem, se vyplatí si nechat určitou časovou rezervu. Na pokladně berňáků stačí daň zaplatit v poslední možný den.

Daně x

Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. V současné době tak činí 14,05 %. Úrok z prodlení se nepředepíše a podnikatel jej nemusí uhradit, nepřesáhne-li v úhrnu u jednoho druhu daně u jednoho správce daně za jedno zdaňovací období nebo za jeden kalendářní rok u jednorázových daní částku 200 Kč.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).