Hlavní navigace

Cena elektřiny na Energetické burze rychle stoupá

26. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ceny elektřiny na nové Energetické burze podstatně stoupají. Burza zahájila prodej ve středu 25.7.2007. Ob­chodníci smějí nakupovat elektřinu na příští rok výhradně společně s proudem pro rok 2009. Burza zafixovala cenu pro rok 2008 na úrovni 50,4 eur za jednu megawatthodinu z důvodu prevence před náhlým cenovým šokem.

Původně nízká cena energie pro příští rok přilákala investory, kteří zakoupili objem odpovídající dvěma procentům elektřiny spotřebované v Česku za jeden rok. Cena pro rok 2009 již nemá horní hranici a je tvořena volně burzovním trhem. Na konci obchodního dne činila 56,05 eur za megawatthodinu.

Pro český trh jsou včera dosahované ceny vysoké a obchodníci zatím netuší, jaké budou náklady na vývoz elektřiny v příštím roce, natož v roce 2009. Své riziko budou chtít ošetřit, sděluje předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Cena na burze se bude hýbat, a to nahoru i dolů. A velkou neznámou je, kolik elektřiny se prodá v časově omezeném kontraktu s částečně regulovanou cenou a kolik později za tržní ceny, dodává Fiřt.

Další informace k tématu:

Zdroj: iHNed.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).