Hlavní navigace

Cena stále dominuje, čím dál více lidí se ale vrací do svých oblíbených e-shopů

2. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 329515
Většina zákazníků si pořád vybírá e-shop na základě nejnižší ceny. Postupně ale roste počet nakupujících, kteří raději volí svůj oblíbených obchod.

Cena zůstává klíčovým faktorem při výběr zboží v e-shopu. Více než polovina zákazníků (50 až 65 % z nich), kteří nakupují na internetu, se prvně obrátí na srovnávače zboží. Následně se tato skupina dělí na ty, kteří se rozhodují pouze na základě nejnižší 19 – 24 procent všech nakupujících) a na ty, kteří po výběru nejlevnějších obchodů ještě zkoumají další atributy (31 – 46 procent všech nakupujících). Vyplývá to ze studie chování internetových zákazníků Asociace pro elektronickou komerci (APEK), která se zajímala o to, jakou strategii při výběru e-shopů a nákupu samotném spotřebitelé používají.

Čtěte také: Osobní odběr zdarma je proti filosofii internetového obchodování. Možná

Lidé se více vrací do oblíbených e-shopů

Navzdory tomu, že většina zákazníků stále vybírá zboží dle ceny, stoupá počet nakupujících, kteří důvěřují vyzkoušeným e-shopům a vrací se do nich i přes vyšší cenu zakoupeného zboží. Do svých oblíbených online obchodů míří primárně 15 až 23 procent zákazníků. Tento stoupající trend potvrzuje, že kvalita služeb a renomé konkrétních internetových obchodů hraje stále větší a větší roli, upozornil APEK ve své tiskové zprávě.

Co se týče výběru konkrétního zboží, 60 % zákazníků připouští, že si před nákupem alespoň někdy zboží prohlédnou v kamenném obchodě. Poté si vyberou e-shop, který má nižší ceny než klasické kamenné prodejny. Více než třetina nakupujících pak takovouto strategii nepoužívá nebo pouze ve výjimečných případech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).