Hlavní navigace

Češi jsou velmi benevolentní ke vztahům na pracovišti

1. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: http://www.isifa.com
Na vztahy na pracovišti lidé nahlíží velmi liberálně. Jsou ochotni tolerovat nejen blízké příbuzenské vztahy, ale také milostné poměry.

Češi jsou víceméně velmi tolerantním národem. Například v USA se milostné vztahy na pracovišti považují za neprofesionální a zaměstnavatelé se jejich výskyt snaží eliminovat. Zcela zakázány jsou v Japonsku, kde není výjimkou, že toto ustanovení je jedním z bodů pracovní smlouvy. Evropa je ale mnohem otevřenější. Vztahy na pracovišti nejsou problémem v Německu, Holandsku nebo v severských zemích. A velmi liberální jsou v tomto ohledu také Češi.

71% dotázaných odpovědělo, že rodinné či milostné vztahy mezi kolegy na pracovišti jim nevadí, pokud nenarušují atmosféru. Na druhou stranu však existuje také poměrně silná skupina lidí, které vztahy na pracovišti velmi obtěžují a nejraději by je zakázali. Jde o 15 % odpovědí, říká Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která průzkum mezi 800 uživateli portálu Práce.cz, provedla. Odpůrci vztahů na pracovišti se obávají, že blízké partnerské vztahy vytváří odlišné pracovní podmínky a odvádí pozornost od pracovní činnosti.

Problémy se vztahy na pracovišti nemají ve většině případů ani samotní zaměstnavatelé. Převažuje zásada řešit případné potíže v této oblasti zcela individuálně a pouze v případě, že skutečně nastanou. Zaměstnavatelé se u nás jen naprosto výjimečně uchylují k systémovému přístupu, kdy tuto otázku řeší například formou čestných prohlášení a podobně, uvádí analytik Tomáš Ervín Dombrovský.

Zodpovědnost vůči zaměstnavateli

Ilustrační obrázek.
Autor: http://www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Lidé se v průzkumu shodli, že pokud je vztah dvou kolegů harmonický, pozitivně se to odráží i na pracovním výkonu. Jakmile ale mezi nimi vzniknou konflikty, může se to negativně projevit nejen na pracovním nasazení dané dvojice, ale i dalších kolegů. Zaměstnanci, kteří si projeví větší náklonnost by proto měli už od začátku svůj vztah během pracovní doby eliminovat, aby předešli případným negativním důsledkům třenic. Navíc se tím dá vyhnout i pomluvám, protože 8 % lidí v průzkumu uvedlo, že vztahy mezi jejich kolegy jsou pro ně vyloženě vítaným zpestřením pracovního života a vhodným námětem ke konverzaci, doplňuje Tomáš Ervín Dombrovský. Vztahy na pracovišti vůbec nevnímá pouhých 6 % zaměstnanců. 

Pokud vztahy na pracovišti nenaruší morálku nebo nevedou k poklesu výkonu, neměl by jim zaměstnavatel nijak bránit. Nemá pro to ani žádnou právní oporu. Zákoník práce zakazuje pouze situaci, aby fyzická osoba coby zaměstnavatel zaměstnala svého manžela či manželku, jiné vztahy na pracovišti legislativou regulovány nejsou, doplňuje právnička Ivana Fára z advokátní kanceláře CMS Cameron McKenna

dan_z_prijmu

Pokud ale zaměstnanci místo práce flirtují nebo se věnují drbům, může se jednat o porušení jejich povinností, které za určitých podmínek může vést až k rozvázání pracovního poměru.   

Přibývá těch, kteří si skze profesi hledají partnery

Počty lidí uvádějících, že svého partnera potkaly právě díky pracovním povinnostem, každým rokem narůstají. Je to pochopitelné, protože většina lidí tráví v práci prakticky celý den. Případů, kdy si lidé najdou životního partnera právě v zaměstnání nebo zprostředkovaně přes své pracovní povinnosti, proto stále přibývá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).