Hlavní navigace

Česká pošta vycouvala ze služby ČP Cloud, ta o spolupráci s poštou stále mluví

18. 8. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Služba ČP Cloud tvrdí, že je poskytována ve spolupráci s Českou poštou. To ale již není pravda. Česká pošta totiž ukončila smlouvy a na ČP Cloud se už nepodílí.

Před několika dny server Podnikatel.cz informoval, že se objevila na internetu služba MalaPostovniKancelar.cz, která se odkazuje na spolupráci s Českou poštou. Ta s ní přitom nemá nic společného a činí právní kroky, aby služba přestala užívat logo pošty a odkazovat se na ní. Zástupci služby ČP Cloud, která byla provozována ve spolupráci s poštou, se serveru následně ozvali a uvedli, že web patří jim.

Čtěte také: Pozor na vykuky, kteří imitují službu spojenou s Českou poštou

To je sice pravda, jak však zjistil server Podnikatel.cz, Česká pošta již vypověděla s ČP Cloud smlouvy a s projektem už nemá nic společného. Vůči projektu ČP Cloud navíc pošta rovněž podniká právní kroky, jelikož neoprávněně využívá její logo a odkazuje se na ni. Zástupci ČP Cloud nicméně tvrdí, že službu stále provozují s Českou poštou.

MalaPostovniKancelar.cz patří pod ČP Cloud

Již řadu měsíců mohou nejen podnikatelé využívat několik služeb, které umožňují rozesílání klasické korespondence skrze internet. Stačí se zaregistrovat, napsat v textovém editoru dopis, převést ho do PDF a odeslat prostřednictvím vybrané služby. Ta pak zprocesuje všechno ostatní. Dopis vytiskne, vloží do nadepsané obálky, doručí, ale také archivuje. Podnikatel tak nepotřebuje tiskárnu, papíry, ani čas jít s dopisem do schránky nebo v případě doporučené zásilky na poštu. Tyto služby nabízí například Listonoska.cz nebo ČP Cloud. Druhá jmenovaná byla služba provozovaná ve spolupráci s Českou poštou.

A právě služba ČP Cloud se rozhodla vytvořit tzv. landing page pro online kampaň na cílovou podnikatelskou skupinu. Web přitom neobsahuje žádné kontakty ani informace o provozovateli a na první pohled, i díky amatérské grafice, může působit jako podvodný. Zástupci ČP Cloud nicméně serveru Podnikatel.cz potvrdili, že web je skutečně jejich. Na webu MalaPostovniKancelar.cz nejsou uvedena loga ČP Cloud, neboť tato jsou uvedena v onlinové komunikaci a navíc všechny odkazy z webu MalaPostovniKancelar.cz směřují na registraci, ceníky nebo kontaktní formulář služby ČP Cloud.cz, a je tedy zřejmé, že nejde o jinou službu než o zavedenou službu ČP Cloud, uvedla serveru Podnikatel.cz Iva Branbergerová, marketingová a obchodní ředitelka společnosti ČP Cloud. Branbergerová navíc doplnila, že ČP Cloud je služba provozovanou ve spolupráci s Českou poštou.

Česká pošta z projektu ČP Cloud už vycouvala

Jenže poslední jmenovaná informace už není pravdivá. Jak totiž zjistil server Podnikatel.cz, Česká pošta se již na projektu ČP Cloud nepodílí. Smlouvy na projekt ČP Cloud byly ukončené a Česká pošta v tuto chvíli nemá s tímto projektem nic společného, potvrdil serveru Podnikatel.cz Matyáš Vitík, mluvčí České pošty.

Přestože se Česká pošta na projektu již nepodílí, jak na webu CPCloud.cz, tak na MalaPostovniKancelar.cz se provozovatelé na spolupráci s poštou stále odkazují. To se ale nezamlouvá České poště. Využívají označení a loga České pošty. V současné době činíme právní kroky, aby jak logo, tak označení našeho podniku nebylo takto používáno, upřesnil mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Takto aktuálně vypadají weby ČP Cloud

Identifikační údaje na webech ČP Cloud nezjistíte

Jak na webu CPCloud.cz, tak na stránkách Malaobchodnikancelar.cz navíc nenaleznete identifikační údaje, kdo za weby stojí. Jediné, co na webu uživatelé najdou, je kontaktní formulář. Každý podnikatel přitom musí dle § 435 nového občanského zákoníku uvádět na obchodních listinách a v rámci informací zpřístupňovaných veřejnosti prostřednictvím dálkového přístupu své jméno a sídlo. Podnikatel zapsaný v obchodním rejstříku uvede na obchodní listině též údaj o tomto zápisu včetně oddílu a vložky; podnikatel zapsaný v jiném veřejném rejstříku uvede údaj o svém zápisu do tohoto rejstříku; podnikatel nezapsaný ve veřejném rejstříku uvede údaj o svém zápisu do jiné evidence. Byl-li podnikateli přidělen identifikující údaj, uvede i ten.

Brand24

Za ČP Cloud stojí Daniel Bartek

Služba ČP Cloud vznikla před necelými dvěma lety. Služba vycházela ze spolupráce sdružení České pošty, s.p. a ČP Cloud, a.s. Toto sdružení nakupovalo poštovní služby osvobozené od DPH podle § 52 zákona č. 235/2004 Sb. o DPH od České pošty a přeúčtovává je uživateli ČP Cloud. ČP Cloud výhradně sloužil a slouží pro odesílání obyčejných dopisů či doporučených dopisů, a to v Česku i po Evropě. Česká pošta se nicméně již projektu ČP Cloud neúčastní.

Co se týče firmy ČP Cloud, jejím majoritním vlastníkem je Daniel Bartek, který v roce 1991 založil reklamní agenturu Ogilvy & Mather. Bartek se podílel na vzniku Konta Bariéry a spoluvlastní Letní shakespearovské slavnosti. V roce 2011 působil na ministerstvu dopravy, kam jej přivedl Vít Bárta (tehdejší Věci veřejné) a kde poté dělal náměstka ministrovi Pavlu Dobešovi (také Věci veřejné). Ten jej z funkce odvolal v roce 2012.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).