Hlavní navigace

Česká pošta ztratí monopol na dopisy nejpozději 2013

31. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropský parlament schválením liberalizace poštovního trhu v celé EU rozhodl, že Česká pošta ztratí monopol na zásilky do 50 gramů (zejména obyčejné dopisy nebo pohledy), nejpozději v roce 2013. Sice ještě chybí souhlas členských států, ale jde pouze o formalitu. Trh by se měl otevřít v rámci unie již v roce 2011, některé státy včetně Česka a Slovenska však mohou s liberalizací počkat ještě dva roky. Záleží jen na nich, zda toho využijí. Zprávu přinesla ČTK.

V současné době existují v EU tři členské státy, které monopol národních pošt už kompletně zrušily. Jde o Švédsko, Británii a Finsko. Částečně vstup na domácí poštovní trh umožnilo zahraničním firmám i Německo, ale tím, že vláda stanovila výši minimální mzdy pro jejich zaměstnance, částečně omezila konkurenceschop­nost. Česká vláda dala již najevo, že trh otevře, chce však znát zkušenosti okolních zemí.

Kromě termínu liberalizace trhu řeší nová legislativa i poskytování tzv. univerzální služby. Na ní se dlouho nemohly členské státy dohodnout. Většina států ji má danou zákonem a poštám ukládá zajistit dostupnost služeb pro každého občana, bez ohledu na to, že žije v nedostupných a pro poštu nepříliš lukrativních oblastech. Podle kompromisu tak mají být zásilky doručovány jednou denně a alespoň pětkrát týdně, a to i v méně obydlených lokalitách. Pokud by pak byly služby v některých oblastech ztrátové, provozovatelé poštovních služeb by dostávali kompenzaci z fondů financovaných samotnými provozovateli, z uživatelských poplatků či ze strany státu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).