Hlavní navigace

Česká republika získala přes stovku nových investic

13. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pomocí agentury CzechInvest získala za první pololetí Česká republika 124 nových investic za 20 miliard korun. Ve srovnání s loňským rokem jde o navýšení o 41 investic, přičemž 98 procent všech projektů mířilo do investic ve výrobě. V letošním roce je prozatím velké oslabení výroby a je dávána právě přednost vývoji v oblasti výzkumu a služeb. Celkový podíl ve vývoji je 65 procent. Je to poprvé, kdy investice do výzkumu a vývoje nebo služeb tvoří většinu námi přilákaných projektů. A to je jasný důkaz příklonu naší republiky směrem k ekonomice založené na znalostech, říká Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

Dominantní postavení si vybudovala oblast ve vývoji softwaru. Právě firmy zabývající se tímto oborem připravily největší počet investic a za podpory agentury CzechInvest vzniká 16 programátorských center v hodnotě 233,35 milionu korun. Zaměstnání najde v těchto nových programátorských centrech 2561 odborníků v oblasti softwaru. Zatímco v minulosti tradičně patřil největší počet projektů investorům z automobilového průmyslu, dnes dosahují srovnatelného významu společnosti zabývající se informačními technologiemi, dodává Alexandra Rudyšarová. Právě automobilový průmysl má 13 investic a tomuto počtu se bude věnovat i 13 firem v oblasti strojírenství.

Nejaktivnější částí v České republice s vytvořením nových investičních projektů je Jižní Morava. Celkem je zde 21 projektů. České firmy jsou také nejvíce aktivní. České podniky připravily jen v prvním pololetí letošního roku 78 nových investičních projektů za bezmála 5,5 miliardy korun. Navíc výrazně sázejí na vysokoškoláky, plných 46 % ze čtyř tisíc nových pracovních míst v českých projektech bude patřit právě jim, vypočítává Alexandra Rudyšarová. Na druhém místě se umístily podniky z Německa se 12 investicemi a třetí pozici obsadilo Holandsko, Belgie a Lucembursko s 8 novými investičními projekty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).