Hlavní navigace
Už zbývá jen pro podání daňového přiznání. Vyřešte je s našimi chytrými formuláři a tipy na slevy.

České pivovary loni poprvé vyrobily 20 milionů hektolitrů piva

Tuzemským výrobcům piva se daří. Za loňský rok poprvé dosáhne domácí výroba piva hranice 20 milionů hektolitrů tohoto zlatavého moku. Což je zhruba o jedno procento více než v roce 2006. Očekává se růst českého exportu z 3,54 milionů na 3,7 milionů hektolitrů. Definitivní konečné výsledky za celý český trh 45 průmyslových pivovarů budou známy v únoru. Informace poskytl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Zároveň uvedl, že z okolních zemí se nejvíce daří také ruskému a polskému trhu, stagnuje trh na Slovensku, Rakousku i Maďarsku, naopak již šestým rokem klesá v Německu (kromě roku 2006, kdy byl šampionát ve fotbale).

Přestože export roste pomaleji než v předchozích letech, stále zůstává hlavním tahounem zvyšování české produkce piva. V loňském roce vyvezli pivovarníci téměř 3,7 milionů hektolitrů, což je asi o 160 tisíc hektolitrů více než v roce 2005. Veselý letos očekává nárůst exportu maximálně o 150 tisíc hektolitrů, přičemž domácí prodej bude zřejmě stagnovat. Nejvíce piva se vyváží do zemí EU. Ovšem situace v pronikání na zahraniční trhy je nyní složitější a brání mu také posilující koruna. Nejvíce piva putuje z Česka do Německa (36 procent), na Slovensko (18 procent) a do Velké Británie. Na čtvrtém až šestém místě se drží USA, Švédsko a Rusko.

V České republice je v současnosti kolem 45 průmyslových pivovarů, přičemž více než 4/5 trhu ovládá sedm firem. V žebříčku je na prvním místě Prazdroj, který loni vyrobil téměř 11 milionů hektolitrů piva. Za ním následuje Staropramen, Budějovický Budvar a Královský pivovar Krušovice.

Našli jste v článku chybu?