Hlavní navigace

České realitní trhy zasáhne podle analytiků globální úvěrová krize

6. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Analytici varují. Realitní trhy v Česku, Polsku a Maďarsku budou zasaženy globální úvěrovou krizí, tvrdí analytici jedné z největších světových bank Morgan Stanley. Jak píšou dnešní Hospodářské noviny, úvěrová krize stála velké světové banky už více než 150 miliard dolarů a způsobila propad cena akcií od USA po Japonsko, proto analytici radí prodávat akcie středoevropských realitních společností včetně lucemburské firmy Orco, která podniká hlavně v Česku.

Podle analytiků má naopak smysl nakupovat akcie ruských developerů, protože Rusko není tolik napojeno na západní trhy. Zástupci českých developerů se podle deníku ale brání. Trh je v dobré kondici a kupní síla lidí je stále veliká, řekl Hospodářským novinám šéf Orco Jean-Francois Ott.

Akcie ale už od srpna prudce padají. Akcie ECM i Orco se propadly za posledního půl roku shodně o 47 procent. Odborníci na realitní trh si však rozhodně nemyslí, že by v Česku měla prasknout realitní bublina, a ceny nemovitostí by se měly zřítit dolů. Přesto by se některé problémy mohly objevit. Doplňují dnešní Hospodářské noviny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).