Hlavní navigace

Český průmysl stále klesá dolů. V únoru se meziročně propadl o 23,4 %

14. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokles tuzemského průmyslu pokračoval i v únoru. Oproti lednu se průmyslová produkce po očištění od sezónních vlivů snížila o 0,2 %. Pokud jde o meziroční srovnání, zde došlo k dalšímu výraznému propadu. Před očištěním od vlivu pracovních dní klesl meziročně v únoru průmysl o 23,4 %, po očištění pak o 20,3 %. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Na meziročním propadu průmyslu se nejvíce podepsala výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů a souvisejících subdodavatelských prací. Pokles zaznamenalo také stavebnictví, kde produkce se snížila meziročně o 14,3 procenta. Podle podnikatelů čísla napovídají tomu, že se česká ekonomika nachází již v recesi.

Únorový propad českého průmyslu je opět výrazný a pouze potvrzuje, že zastavení tohoto trendu a oživení výroby nelze očekávat dříve než na konci třetího čtvrtletí tohoto roku. Výsledky tuzemského průmyslu za první čtvrtletí tohoto roku potvrzují, že tuzemské podniky se potýkají s historicky bezprecedentním propadem výroby a zakázek. Zároveň se v prvních měsících touho roku i nejvíce propouštělo, komentoval prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Současná situace bude mít výrazný dopad jak na HDP tak i zaměstnanost na konci tohoto roku. Pozitivní zprávou může alespoň být, že propad poklesu důvěry v českou ekonomiku se zastavil a podniky očekávají v dalších měsících nárůst zakázek a výroby jak na domácím tak i zahraničním trhu, kde již jsou signály oživení díky již realizovaným protikrizovým opatřením. K novým číslům na za další měsíce již proto hledíme s mírnou nadějí a optimismem, dodal Kužel. Čtěte seriál Ekonomická recese.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).