Hlavní navigace

Český rozhlas vyráží proti neplatičům, zaměří se na firemní vozy s autorádii

4. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podnikatelé buďte na pozoru, Český rozhlas si posvítí na neplatiče koncesionářských poplatků. Konkrétně se zaměří na autorádia ve firemních vozech.

Český rozhlas se opět rozhodl vytáhnout proti neplatičům koncesionářských poplatků. Tentokrát se chce zaměřit na podnikatele a autorádia ve firemních vozech. Rozhlas totiž oznámil záměr vypsat veřejnou zakázku, jejímž předmětem bude dodání informací o firmách, které provozují vozové parky. Český rozhlas následně tyto data využije pro akviziční oslovení nepřihlášených rozhlasových poplatníků nebo poplatníků s méně evidovanými přijímači. Rozhlas se zakázkou osloví společnost Marketingové databáze, s.r.o., se kterou bude jednat o podmínkách přidělení zakázky. Hodnota zakázky by se dle Českého rozhlasu měla pohybovat v řádu 0,5 až 1 milionu korun. Očekávaný potenciál je řádově v tisících respektive v jednotkách desetitisíců nově přihlášených přijímačů formou nových přihlášek v souladu se zákonem. Jinými slovy – návratnost vložených prostředků během 2 – 3 měsíců a významný nárůst zdrojů, upřesnil serveru Podnikatel.cz Jakub Čížek, mluvčí Českého rohlasu.

Za co všechno se poplatek platí

Rozhlasový poplatek je hlavní zdroj příjmů Českého rozhlasu. Jeho platbu upravuje Zákon č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích. Poplatky platí nejen fyzické osoby, ale též právnické osoby, které vlastní rozhlasový přijímač a používají je po dobu delší než třicet dní. Jestliže přijímač alespoň 1 měsíc užívá rozhlasový přijímač fyzická osoba nebo právnická osoba, která není jeho vlastníkem, je poplatníkem tato osoba. Mezi domácnostmi a podnikateli však existuje při platbě jeden zásadní rozdíl. Zatímco domácnosti platí pouze jeden rozhlasový poplatek, přestože mohou mít přijímačů více, podnikatelé platí za každý rozhlasový přijímač, který používá k podnikání nebo v souvislosti s ním.

Měsíční výše rozhlasového poplatku činí 45 Kč. Pokud podnikatel poplatek neřeší a rozhlas na něj přijde, musíte se přihlásit do evidence poplatníků a zaplatit poplatek spolu s přirážkou uvedenou ve výzvě, která činí 5000 Kč. Přirážka se k tomu hradí za každý přijímač, za který nebyla splněna povinnost platit rozhlasový poplatek.

skoleni_15_4

Čtěte více: Víte, za co všechno musíte platit koncesionářské poplatky? Poradíme vám

Poplatky se platí za zařízení technicky způsobilá k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového vysílání, družic nebo kabelových systémů. Z hlediska zákona pak nehraje roli, zda si rozhlasový přijímač upravíte k jinému účelu, poplatky byste měli platit stejně. Rozhlasové poplatky se tak platí i za autorádia či počítače s FM tunerem. Pokud poplatník nemá doma rozhlasový přijímač, stejně musí platit koncesionářský poplatek Českému rozhlasu, protože má doma přijímač (digitální televizor nebo analogový televizor se set-top-boxem), který mu umožňuje poslech stanic ČRo, upozornil už dříve Jan Potůček, šéfredaktor serveru Digizone.cz.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).