Hlavní navigace

Čeští exportéři by si neměli pohoršit po krachu jednání o uvolnění obchodu

30. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Krach jednání o liberalizaci obchodu české exportéry neovlivní. Myslí si to předseda Národního výboru Mezinárodní obchodní komory v ČR Jaromír Drábek. Podle něj málokdo očekával, že skutečně dojde ke shodě mezi všemi stranami.

Ministerské rozhovory o další liberalizaci světového obchodu skončily v úterý neúspěchem opět kvůli sporům o zemědělství. Nepodařilo se sjednat kompromis mezi neústupnými rozvojovými zeměmi a Spojenými státy v otázce zemědělských dovozů. Exportéři mohli podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška doufat, že jim otevření nových trhů umožní přesměrovat část svého vývozu z ekonomicky slábnoucích evropských teritorií. Stejně zřejmě uvažovali i němečtí exportéři, na jejichž zakázkách by se české firmy mohly podílet jako subdodavatelé. Tento cíl se nyní podle Sobíška o několik let vzdálil.

Podle Drábka by si měla EU vyjasnit svůj přístup k liberalizaci obchodu. Omezení týkající se ochrany životního prostředí, bezpečnosti práce či technologií komplikují evropským firmám jejich postavení na celosvětovém trhu a omezují jejich konkurenceschop­nost, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).