Chce prodávat domácí koláče a těstoviny. Odborník radí, co je k tomu třeba

Touží rozjet byznys s domácími výrobky z kuchyně k okamžité spotřebě. Jaká lejstra a potvrzení potřebuje? Radí odborník v poradnách serveru Podnikatel.cz.

Server Podnikatel.cz nabízí svým čtenářům v rámci odborných poraden také služby odborníka, který poskytuje rady ohledně začátku podnikání, a to v jakémkoli oboru. Jeden z dalších dotazů se týkal prodeje v domácí kuchyni vznikajících produktů.

Chtěla bych prodávat domácí výrobky z kuchyně, asi tedy k okamžité spotřebě. Šlo by například o domácí koláče, těstoviny, masové speciality na gril, prostě cokoli jako např. v restauraci, ale v malém množství jako z kuchyně a možná s přívlastkem domácí. Jednoduše bych ráda podnikala jako živnostnice podnikající doma. Co vše bych k tomu potřebovala? 


Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Uvedený obor podnikání může kombinovat několik samostatných živnostenských oborů, např. „Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků“ (pro výrobu těstovin), „Pekařství, cukrářství“ (koláče) nebo i „Hostinská činnost“ (prodej jídel k okamžité spotřebě). První z nich je živnost volná, pro jejíž udělení se nevyžaduje splnění žádné zvláštní kvalifikace, druhá a třetí je živnost řemeslná, pro jejíž udělení je nutné prokázání následující kvalifikace:
  • a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
  • b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
  • c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
  • d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo
  • e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
  • f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
  • g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
  • h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona

Pokud požadovanou kvalifikaci nemáte, lze ustanovit odpovědného zástupce (garanta) pro dohled nad řádným výkonem živnosti.

Čtěte také: Potřebujete k živnosti odpovědného zástupce? Čtěte, jak s ním uzavřít smlouvu

Vlastní výrobu musíte oznámit

Před zahájením vlastní výroby je třeba dále provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři.

Samotná výroba nepodléhá schvalovacímu procesu ze strany státní správy, máte však povinnost dodržovat veškeré právní předpisy týkající se výroby potravin. Mezi nejdůležitější předpisy patří:

  • nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin (jedná se o předpis EU, který je přímo závazný i na území ČR);
  • zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a jejich prováděcími předpisy; a
  • vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (stanoví, jakým způsobem musíte výrobky označovat při uvádění na trh); a
  • vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin (stanoví, jakým způsobem musíte označovat výrobky z hlediska jejich výživové hodnoty).

Ministerstvo zemědělství zpracovalo v této souvislosti určitý souhrn pravidel, kterými by se měli výrobci jednotlivých typů potravin řídit. 

Mohlo by vás zaujmout: Kdy postačí místo podnikání a kdy už je nutná provozovna?

EBF16

Z hlediska hygieny prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem. Pokud prostory pro tento účel schváleny nejsou, je nutné provést jejich rekolaudaci. O rekolaudaci se žádá na příslušném stavebním úřadě. Pro účely stavebního řízení je nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat dané náležitosti. Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.

O nadšencích, kteří se do prodeje domácích těstovin už pustili, jsme vás na serveru Podnikatel.cz už informovali. Jejich příběh si můžete připomenout v článku: Domácí těstoviny jim nahradily nejisté uplatnění. Honza s Matějem už by neměnili

Poradna – pokud si nevíte rady

Další poradny Nové téma

Školení Správa Stránek na Facebooku

  •  
    Jak pokročile spravovat Stránku, Události, Skupiny.
  • Jak tvořit i netvořit příspěvky.
  • Jak nepřijít o účet, nenaletět a neztratit všechno.

Detailní informace o školení Správa stránek na Facebooku »

Sledujte Podnikatel.cz

Facebook Twitter Google+