Hlavní navigace

Chce si postavit byznys na kávě. Inspirujte se podnikatelským námětem

12. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podnikatelský plán je jednoduchý, dovézt kvalitní kávová zrna do Česka, nechat si je zde upražit a prodávat dál zákazníkům. Jenže co na to české zákony?

Následující dotaz byl převzat z odborných poraden serveru Podnikatel.cz. Váháte s podnikatelským projektem? Zeptejte se, poradíme vám.

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Prodej zelené a pražené kávy

Chtěla bych se zeptat, co je nutné zařídit, abychom mohli zákonně prodávat zelenou a praženou kávu. Zelenou kávu budeme nakupovat od dodavatele z EU, pražit si ji budeme nechávat v oficiální pražírně v ČR. Naší prací tedy bude skladování zelené a pražené kávy a jejich prodej.

Pro prodej kávy (bez vlastní výroby) je z hlediska živnostenských předpisů nutné živnostenské oprávnění v oboru „Maloobchod/velkoobchod“. Jedná se o živnost volnou, pro jejíž udělení není nutné prokázání žádné zvláštní kvalifikace. Živnost vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadě.

Ohledně vlastního prodeje musí všechny potraviny uváděné na trh v rámci EU musí splňovat obecné požadavky na označování stanovené nařízením (EU) 1169/2011 (u nás byly požadavky na označování zapracovány do zákona č. 110/1997 Sb. a vyhlášky č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků). Důležitým předpisem je Nařízení Evropského parlamentu a Rady 178/2002/ES, které stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin. Označování kávových výrobků stanovuje rovněž vyhláška č. 330/1997 Sb.

Ohledně značení kávy musí být na obalu uvedena identifikace výrobce, dovozce či obchodníka, datum minimální trvanlivosti, údaje o složení a množství výrobku a způsobu balení. 

Dále musí být uvedena informace, zda jde o kávu zrnkovou, mletou, rozpustnou, instantní, pastu či tekutou. Pokud obsah kofeinu v sušině nepřevyšuje u pražené kávy 0,1 procenta, u kávového extraktu 0,3 procenta, v blízkosti názvu nesmí scházet upozornění Bez kofeinu. 

Daně x

U extraktu vyrobeného ze suroviny pražené s cukrem pak Praženo s cukrem, byl-li přidán až po pražení, se výrobek označí S cukrem nebo S přídavkem cukru. Jestliže se ke kávě přidá i nějaká aromatická látka, musí v označení být obsaženo slovo Aromatizováno. Všechny informace musí být uvedeny v českém jazyce.

Ministerstvo zemědělství zpracovalo dále ohledně prodeje potravin určitý souhrn pravidel, která naleznete zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).