Hlavní navigace

Chce vařit veganskou čokoládu a prodávat ji za bitcoiny. Je to vůbec možné?

12. 6. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Rozhodl se s kamarády vařit veganskou čokoládu, kterou by rád prodával na veganských festivalech. Kvůli byrokracii ji chce prodávat za bitcoiny.

Roman je Slovák a rád by začal podnikat v České republice. Co vše k tomu potřebuje? Řešili jsme v poradně pro začínající podnikatele.

Prodej vlastních výrobků

Najskôr pred sústavným podnikaním by som rád otestoval potenciál takého predaja a zaújmalo by ma, či je možné predávať svoje uvarené jedlo na akciach tohto a typu bez živnosti resp. či stačí vybaviť len nejaké povolenie v mieste predaja bez zbytočnej byrokracie? 

Ďalej by som sa rád opýtal, že či je možné predávať vlastné vyrobené cukrovinky, konkrétne dizajnovú vegánsku čokoládu aj z bytu prechodného bydliska? Mám na mysli, že v kuchyni by som vyrábal vlastnú čokoládu a ponúkal cez internet, po rôznych fórach, sociálnych sieťach a pod. Riskujem pokutu alebo väzenie ak to budem vykonávať bez živnosti alebo existuje nejaké jednoduchšie riešenie ako živnosť – povolenie alebo povolená penažna hranica výšky príjmu?

Keď som Slovák a chcel by som začať podnikat v ČR, napríklad s tou čokoládou tak by som musel doložit živnostenskému úradu doklady potvrdzujúce spôsobilost na tú činnosť?

Chcel by som sa opytat, že či je možné tu vegansku čokoládu predávat za kryptomenu, napriklad za BITCOINY. 

Odpověď z odborné poradny pro začínající podnikatele

Pro prodej jídla připravovaného na různých prodejních akcích je nutné mít živnostenské oprávnění v oboru „hostinská činnost“. Tuto živnost je nutné mít i v případech, kdy se jedná o nepravidelný, déletrvající zkušební prodej a rovněž tak i v případech, kdy cenu si bude určovat zákazník. Hostinská činnost je živností řemeslnou, pro kterou je nutné doložit předepsanou kvalifikaci, kterou je:

a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo
e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona

Kvalifikace se dokládá předložením např. školského diplomu, potvrzením předchozího zaměstnavatele o vykonané praxi apod. Živnostenský úřad v tomto ohledu spoléhá na předložený písemný doklad a praxi již dále neověřuje.

V případě, že byste nesplňovali požadovanou kvalifikaci, je možné jmenovat i jinou osobu jako tzv. odpovědného zástupce (garanta), který bude za správný výkon těchto živností odpovídat.

Pro prodej čokolády platí obdobné pravidlo, pouze živnostenské oprávnění je v takovém případě nutné mít v oboru „Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků“. Jedná se o živnost volnou, pro kterou není nutné doložení žádné speciální kvalifikace ani ustanovení odpovědného zástupce.

skoleni_15_4

Živnostenské oprávnění vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadě.

Výrobky lze prodávat i za bitcoiny. Vzhledem k tomu, že bitcoin ani jiné kryptoměny nejsou právním řádem uznány jako řádná platidla, nevztahuje se na tento druh plateb žádná regulace a je pouze věcí vašeho ujednání se zákazníkem, jak bude prodej touto měnou vypořádán.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).