Chcete mít doma palírnu? Potřebujete povolení, i když to nebudete prodávat

Mít podnikatelský nápad nutně neznamená, že jeho realizace bude zcela bez potíží. Jak je to s výrobou domácích likérů za účelem zisku či vlastní potřeby?

Následný dotaz byl zaslán do odborné poradny serveru Podnikatel.cz. Chcete také poradit? Pošlete svůj dotaz

Ráda bych se zeptala, zda je možné doma „vyrábět“ domácí likér a prodávat. Jedná se spíše o dochucení než o výrobu. Nakoupíme líh a vodku, do kterého podle rodinného receptu vložíme bylinky a koření a necháme macerovat nějakou dobu, poté přidáme vodu s cukrem, vyfiltrujeme a necháme „dozrát“. Nakonec plníme do lahví. Zatím jen v malém množství pro nás a rodinu, většinou jako dárečky. Jde o to, že je chutný a žádaný a bezplatně už větší množství vyrábět nemůžeme. Budu ráda za jakékoli informace, protože v tomto ohledu netuším vůbec nic (jaká je to živnost, co je potřeba, zda je nutné mít schválenou provozovnu, jak se řeší obaly a odpady…).

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Z hlediska živnostenských předpisů musíte k výrobě uvedených výrobků mít udělenou koncesi na obor podnikání „Výroba a úprava kvasného lihu, konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů (s výjimkou piva, ovocných vín, ostatních vín a medoviny a ovocných destilátů získaných pěstitelským pálením) a prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin“. Tuto živnost budete potřebovat i tehdy, pokud nebudete vyrábět primární lihovinu, ale z již získané lihoviny její úpravou pořídíte další lihový výrobek. K vydání této koncese je nutné splnit předepsané náležitosti, kterými jsou:

1. doložení předepsané kvalifikace, kterou může být:

  • vysokoškolské vzdělání ve studijním programu a studijním oboru zaměřeném na potravinářskou technologii, chemii, zemědělství, farmacii, lékařství nebo veterinární lékařství, nebo
  • vyšší odborné vzdělání v oboru vzdělání zaměřeném na potravinářskou technologii, chemii, zemědělství, farmacii nebo veterinární lékařství a 3 roky praxe v oboru, nebo
  • střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru vzdělání zaměřeném na potravinářskou technologii, chemii, zemědělství, nebo v oboru laborant s farmaceutickou výrobou a 3 roky praxe v oboru, nebo
  • osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci pro příslušnou pracovní činnost vydaný zařízením akreditovaným podle zvláštních právních předpisů, zařízením akreditovaným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, nebo ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována, a 3 roky praxe v oboru, nebo
  • doklady podle § 7 odst. 5 písm. a), b), c), d) nebo e) živnostenského zákona

2. adresu umístění výrobního zařízení lihovaru

3. popis a nákres uspořádání výrobního zařízení lihovaru nebo zvláštního lihovaru

4. technickou (projektovou) dokumentaci výrobního zařízení lihovaru nebo zvláštního lihovaru

5. doklad o vlastnickém, užívacím nebo jiném obdobném právu k provozovně a k výrobnímu zařízení uvedeného lihovaru nebo zvláštního lihovaru.

Koncesi vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadě.

Výrobu lihovin lze provádět pouze v provozovně, která je schválena Ministerstvem zemědělství ČR.

widgety

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Výše uvedená podmínky se vztahují pro podnikatelskou výrobu lihovin, tj. pokud uvedené vyrábíte a prodáváte třetím osobám jako výsledek vaší podnikatelské činnosti za účelem dosažení zisku z této činnosti. Kromě uvedeného pak zákon také připouští tzv. pěstitelské pálení, tj. výrobu lihovin pro vlastní potřebu vaší domácnosti bez možnosti jejího prodeje třetím osobám. I pro tento typ výroby lihovin se vyžaduje získání povolení Ministerstva zemědělství včetně schválení provozovny, ve které bude výroba prováděna. Zákon omezuje tento typ výroby lihovin na objem 30 litrů alkoholu na společnou domácnost (nikoliv tedy na osobu). Z vyrobené lihoviny při pěstitelském pálení je nutné odvést spotřební daň.

Pozn.: Text byl redakčně upraven

2 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 29. 9. 2015 11:40

Poradna – pokud si nevíte rady

Další poradny Nové téma

Školení: Online Public Relations aneb PR sociálního věku

  •  
    Jak se liší digitální PR oproti klasickému PR.
  • Jak tvořit tiskové zprávy.
  • Jak monitorovat a vyhodnocovat PR.

Detailní informace o školení s Danem Dočekalem »

Sledujte Podnikatel.cz

Facebook Twitter Google+