Hlavní navigace

Chcete rozjet vlastní podnikání? Čtěte návod, jak založit firmu krok za krokem

25. 7. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Skvělý nápad na podnikání a k tomu vyšperkovaný byznys plán. Jak ho překlopit do reality a oficiálně začít podnikat?

Už stačí si „jen“ založit firmu. Ale jak přesně? Automat na firmy ještě nikdo nevymyslel, a pokud nejste zrovna právník, na škole jste se o tom také neučili.

Čtěte také: Kde a jak získat dotace pro začínajícího podnikatele?

Jak založit firmu

Máte několik možností. Nejjednodušší je nechat si firmu založit právní kanceláří nebo specializovanou společností, kde si ovšem připlatíte. Nejrychlejší je zase koupit si již založenou ready-made společnost, kde si ale nemůžete vybírat. Anebo si firmu založit vlastními silami a trochu se u toho zapotit. Po prvotním zaleknutí, kolik těch kroků a dokumentů je, se člověk zorientuje a celý proces zvládne.

V našem případě jsme našli ještě čtvrtou cestu, založili jsme si firmu sami, respektive s bezplatnou pomocí obecně prospěšné společnosti ZalozFirmu.cz, která s tímto procesem pomáhá začínajícím podnikatelům. Převezme za vás totiž komunikaci s úřady, a to online, a nabídne vám vzory potřebných dokumentů. Firmu tak můžete mít registrovanou zhruba do 14ti dnů. Pokud na založení společnosti extra nespěcháte a rádi se i přiučíte úředničině, hurá do toho.

Nejdříve si musíte vybrat, jakou právní formu vašeho podnikání zvolíte. Z mého pohledu je pro začínající podnikatele nejlepší volbou společnost s ručením omezeným. Oproti OSVČ má totiž výhodu ve výši ručení za závazky a možnosti vstupu investorů do vašeho podnikání. Oproti akciové společnosti zase nemusíte skládat tak vysoký základní kapitál a její struktura je jednodušší, i co se povinností společnosti týče.

Čtěte také: Byznys plán není román, zahoďte stohy papírů, bude vám stačit jedna stránka

Jaké dokumenty budete potřebovat?

Společnost s ručením omezeným jsme pro naše podnikání zvolili i v případě Lískového oříšku. Co všechno je ke vzniku „eseróčka“ potřeba? Připravte si následující dokumenty:

  • Společenská smlouva v případě více společníků (Zakladatelská listina v případě jednoho zakladatele)
  • Čestné prohlášení jednatele
  • Smlouva o poskytnutí sídla
  • Souhlas s umístěním sídla od vlastníka objektu
  • Výpis z katastru nemovitostí, kde je zapsána budova s umístěným sídlem
  • Smlouva o běžném účtu
  • Prohlášení správce vkladu
  • Potvrzení banky o splacení základního kapitálu (pokud má být při vzniku společnosti splacen)
  • Formulář ohlášení živnosti na živnostenském úřadě
  • Formulář návrhu na zápis do obchodního rejstříku
  • Výpis z obchodního rejstříku
  • Formulář registrace k daním na finančním úřadě
  • Výpis z živnostenského rejstříku

Uvažujeme zde v podstatě nejjednodušší verzi, kdy firma bude provozovat volnou živnost, a odpadá jí tak povinnost shánět další dokumenty, koncesi apod. Úředně ověřené podpisy např. u čestného prohlášení jednatele nebo u plné moci pak obstaráte jednoduše na pobočce CzechPoint na poště.

Před samotnou registrací firmy si musíte rozmyslet několik základních věcí, které budou zaznamenány písemně v zakladatelském dokumentu a v rejstřících. Jejich změna bude poté možná, ale za cenu dalších poplatků a času věnovaného úřadům. Proto i zde platí „dvakrát měř, jednou řež“. Co tedy zvážit?

Jak se budete jmenovat?

I když to zní až trapně jednoduše, vymyslet název firmy potažmo projektu je poměrně složité. Musíte si dát pozor na několik faktů. Jednak vás omezuje zákon, který říká, že název firmy nesmí být shodný nebo zaměnitelný s názvem jiné firmy podnikající v České republice a nesmí působit klamavě. Jestli váš název ještě neexistuje, si můžete ověřit v obchodním rejstříku.

V dnešní online době je hned po zákonem definovaném pravidlu nejdůležitější najít pro název firmy volnou doménu. Drtivá většina domén je nyní obsazená, ať už existujícími firmami nebo společnostmi, které se živí jejich obchodováním. Zde vám pomůže kreativní duch nebo tučné konto na vykoupení vaší vysněné domény. Kromě toho byste se měli řídit obecnými doporučeními pro tvorbu názvu.

Název by měl být:

  • krátký, nejlépe jednoslovný
  • zapamatovatelný
  • dobře vyslovitelný
  • originální
  • odlišující se od konkurence
  • vyjadřující podstatu vaší činnosti
  • rozšiřitelný na další segmenty

Doporučuji ověřit také registraci názvu jako ochranné známky u Úřadu průmyslového vlastnictví, abyste se vyhnuli napodobování od konkurence. Minimálně do budoucna je dobré vědět, že si lze ochrannou známku na váš název registrovat, a nikdo jiný by jej tak ve vašem oboru nesměl používat.

My jsme s vymýšlením názvu strávili asi 14 dní, což se na jedno slovo může zdát mnoho, ale toto slovo vás v budoucnosti bude provázet na každém kroku. Osvědčilo se nám ověřit si reakci na název u přátel a známých a nechat si jednotlivé návrhy několik dní uležet. Pokud váš název prošel všemi kritérii a stále se vám zdá skvělý, potom máte vyhráno.

S kým se do podnikání pustit?

Podnikatelský vztah je jako manželství, snadno se navazuje, ale špatně se rozvazuje. Je to dlouhodobý závazek, navíc právně vymahatelný. Proto si dobře rozmyslete, s kým byste chtěli založit firmu a kdo bude vaším společníkem. Podle různých studií se traduje, že nejúspěšnější start-upy jsou ty, které mají 2 zakládající členy. Jeden je prý málo a tři zase moc. Z mojí zkušenosti jsem určitě ráda, že jsme ve firmě dva. Spadne z vás totiž břímě, že jste na všechno sami, využijete vzájemné synergie a konzultace s druhým člověkem, který vám vnukne nápad, nebo naopak vrátí do latě. Společníkem může být fyzická nebo právnická osoba s bydlištěm či sídlem v České republice nebo zahraničí. A musí splňovat všeobecné podmínky pro účast ve společnosti.

Když už víte, kdo bude vaším společníkem, zvolte si i jednatele firmy. Jednatel oficiálně řídí firmu a zastupuje ji právně navenek. Pro jednatele platí stejné podmínky jako pro společníka a může jím být právě kterýkoliv ze společníků nebo třetí osoba. Můžete si zvolit i více jednatelů, abyste byli například zastupitelní. Když jste společníkem a zároveň jednatelem, usnadní vám to život, protože můžete vyřizovat osobně vše, co se týká vaší firmy. Na druhou stranu na vás padá právní odpovědnost za celou firmu, její právní kroky a finanční zdraví.

Kde budete podnikat?

Nejčastěji firmy podnikají v oblasti volných živností, váš předmět podnikání v tomto případě je „Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1–3 živnostenského zákona“. V případě podnikání v oblasti koncesovaných a vázaných živností máte bohužel práci navíc.

Každá firma potřebuje k výkonu své činnosti definované sídlo, které uvádí ve fakturačních údajích a kde by měla být k nalezení úřady. Nemusí zde nutně svou činnost fyzicky vykonávat. Sídlo však musí být umístěno na adrese v České republice. Může být i v bytě, ale zde je o poznání těžší sehnat souhlas vlastníka nemovitosti. Lze využít také služeb různých kancelářských nebo coworkingových center pro pronájem sídla.

Kolik do společnosti vložit?

Věčná otázka. Závisí na vaší strategii a aktuální finanční situaci. Základní kapitál u s.r.o. je stanoven minimálně ve výši 1 Kč, což usnadňuje zakládání firem pro začínající podnikatele. Je ovšem lepší do společnosti nějaké prostředky rovnou vložit, protože je budete ihned potřebovat na zaplacení poplatků za samotný vznik společnosti a počátečních provozních nákladů. Po zápisu firmy do obchodního rejstříku je základní kapitál volně k dispozici. Pokud zvolíte nižší základní kapitál, budete muset do firmy vložit peníze jiným způsobem, ať už půjčkami nebo dodatečnými vklady.

Tip na závěr, myslete na dělitelnost podílů, která se odvíjí od výše základního kapitálu. Pokud zvažujete budoucí vstup investora, je vhodné základní kapitál zvolit tak, aby se dal procentuálně dobře rozdělit. Například místo 1 Kč, která se z důvodu minimálního vkladu nedá rozdělit, zvolit raději 100 Kč nebo 1000 Kč.

Čtěte také: Chcete založit firmu? Poradíme vám, podle čeho zvolit výši základního kapitálu

Kolik vás bude založení firmy stát?

Orientační ceník našich nákladů na založení s.r.o. v případě 2 společníků v roce 2015:

Náklady Cena bez DPH (v Kč) Cena včetně DPH (v Kč)
Notářské poplatky 6600 7986
Soudní poplatek za zápis do obchodního rejstříku 2700 2700
Soudní poplatek za vystavení živnostenského oprávnění 1000 1000
Správní poplatek za výpis z obchodního rejstříku 100 121
Ostatní poplatky 600 726
Celkem 11 000 12 533

Orientační ceník minimálních nákladů na založení nejjednodušší formy s.r.o. dle novely zákona o soudních poplatcích, která v současné době zlevňuje samotné založení s.r.o.:

skoleni_15_4

Náklady Cena bez DPH (v Kč) Cena včetně DPH (v Kč)
Notářské poplatky 3300 3993
Soudní poplatek za zápis do obchodního rejstříku 0 0
Soudní poplatek za vystavení živnostenského oprávnění 1000 1000
Správní poplatek za výpis z obchodního rejstříku 100 121
Ostatní poplatky 0 0
Celkem 4400 5114


S datem zápisu společnosti do obchodního rejstříku vám vznikají další povinnosti. Od tohoto dne je nutné vést účetnictví a začínají vám běžet lhůty pro registraci u dalších úřadů. Pokud budete mít zaměstnance, je nutné se do 8 dnů nahlásit u správy sociálního zabezpečení a u zdravotních pojišťoven a do 15 dnů u finančního úřadu k daním, které se vás týkají.

Čtěte také: Snížení nákladů na založení společnosti s ručením omezeným na 100 eur

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zuzana Buchalcevová založila profesionální, avšak netradiční dárkovou službu Lískový oříšek. Věnovala se nejdříve informatické a analytické praxi v nadnárodních firmách a nyní buduje vlastní rodinnou firmu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).