Hlavní navigace

Chcete u zaměstnanců zvýšit výkonnost i kreativitu? Jděte do zelené i zeleně

18. 7. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Kancelář jako kóje se špatnou klimatizací a prosezenou židlí? To už se nenosí. Místo, kde lidé pracují, podporuje výkon, proto s ním jdou firmy lidem vstříc.

Proč je pracovní prostor, který firma poskytuje svým zaměstnancům, tématem, na něž firmy čím dál víc upínají svou pozornost? Protože ovlivňuje pracovní výkonnost a efektivitu práce i kreativitu zaměstnanců, stejně jako jejich spokojenost či štěstí v práci, které s pracovním nasazením úzce souvisí. A to tentokrát ponechme stranou požadavky, které na prostor a jeho vybavení kladou pravidla bezpečnosti práce nebo ergonomie.

Flexibilní prostor pro flexibilní zaměstnance

Z uzavřených kanceláří přešly firmy na open space, tedy jeden otevřený sdílený prostor – výhodný spíš pro zaměstnavatele než pro zaměstnance. Dalším posunem je přechod na flexibilní pracoviště, v nichž si pracovní místo vybírá sám zaměstnanec podle toho, kde se mu pracuje nejlépe a které zrovna nejlépe vyhovuje charakteru jeho momentálního pracovního úkolu. Pro někoho je to uzavřená kancelář, pro jiného sdílený prostor a pro dalšího třeba místnost s kávovarem a lednicí. Jiné místo se hodí pro samostatnou intelektuální práci, jiné ve chvíli, kdy je třeba pracovat v týmu.

Psali jsme: Do open spacu berte jen ohleduplné zaměstnance, jinak je produktivita práce nula

Mezinárodní firma Gensler, která se zabývá architekturou, designem a plánováním, tvrdí ve své dva roky staré předpovědi trendů: organizace, jež jsou na špici, vědí, že dobře designovaný pracovní prostor zlepšuje výkon, urychluje inovace, vytváří zdravou firemní kulturu a je klíčovým prvkem pro dosahování firemních cílů. Tvrdí také, že se prostředí především bude přizpůsobovat pracovní akci a pracovnímu stylu. Nikoliv naopak. Lidé v práci totiž potřebují být soustředění, ale zároveň spolupracovat – na to se musí adaptovat prostor i jeho vybavení.

Čtěte také: Generace Y – nový pojem také u podnikatelů

Kde se inspirovat?

Jak pojmout pracovní prostředí tak, aby bylo vstřícné k zaměstnancům a zároveň odráželo ducha firmy, zkoumá třetí rok soutěž CBRE Zasedačka roku. Vedle samotné zasedačky odměňuje kanceláře, které odrážejí DNA firmy, nejatraktivnější pracovní prostředí, zdravou nebo chytrou kancelář i kanceláře pro budoucí výzvy. Na druhou stranu je ale třeba myslet vždy na to, co je konkrétní firma zač a o co jí vlastně jde – opisovat se ani v případě designu kanceláře nevyplatí. Mockrát za námi klient přišel s tím, že chce kancelářské řešení à la Google. Tato firma nastavila ve vybavení pracovních prostor vysokou laťku, ale není možné její řešení uplatňovat všude. Někdy by to bylo vysloveně kontraproduktivní, říká totiž Jiří Žižkafirmy U1, která se zaměřuje na kancelářské interiéry, pro server Podnikatel.cz.

Čtěte více: U1, firma založená jako manifest proti kancelářským klišé

Stejně tak se kancelářské prostory mění a budou proměňovat s tím, jak se posouvá organizační struktura firem od hierarchie ke komunitě a inovativnímu přístupu. Což ostatně potvrzuje také průzkum poradenské společnosti Deloitte Global Human Capital Trends 2016 zjištěním, že firmy mění své organizační struktury tím, jak do svého centra stavějí především flexibilní týmy. Novým organizačním modelem se tak stává network týmů. A jedním z klíčových slov potom je coworking založený na sdílení.

Čtěte více: Máte práce doma po krk? Alternativou je coworking či sdílená kancelář

Dva pohledy: technologie versus příroda?

Pohledy na trendy, které se týkají vývoje pracovního prostoru, vycházejí z různých východisek. Jedni vidí budoucí kanceláře hlavně skrze rychlý vývoj technologií, včetně robotizace, a jejich vliv na práci. Zmíněné trendy zasazují do inteligentní kanceláře, která zvládne udržovat přívětivé klima pomocí regulace topení, klimatizace nebo žaluzií proti slunci, ale i monitorovat chování či náladu zaměstnanců. Jak už to ale často s trendy bývá, jeden trend jde ruku v ruce s trendem zcela opačným. Existuje tedy také přístup, který spojuje budoucnost pracovního prostředí spíš s větším sepětím s přírodou, neboť takové propojení považuje z psychologického hlediska pro člověka nezbytné. Přístup vychází z konceptu amerického biologa Edwarda O. Wilsona (mimo jiné také světově uznávaného odborníka na sociobiologii a studium mravenců a jejich chování), který se nazývá biofilie. A v praxi se oba pohledy často doplňují.

Vnést v urbanizovaném světě do prostorů prvky, které umožňují přímé (zelené střechy, parky či jezera) nebo nepřímé (přírodní barvy nebo materiály) spojení s přírodou, může lidem pomoci s duševní hygienou, oddechnout si od každodenní práce a zachovat si pozitivní well-being – jak upozorňuje studie Global Human Spaces report 2015, za níž stojí společnost Interface. Navíc publikuje zjištění vzešlá z průzkumů, že i když se do pracovního prostředí zakomponuje jen malý kousek přírody (včetně denního světla), může to mít velký dopad na to, jak se zaměstnanci cítí, když přijdou do práce, a jak spokojení, kreativní a produktivní pak během práce jsou. Například se také ukázalo, že absence okna v kanceláři souvisí s menší kreativitou zaměstnanců.

3 praktická doporučení pro současnou kancelář

  1. Dejte víc vlivu zaměstnancům a umožněte jim pracovat s prostorem a v prostoru flexibilně podle jejich potřeb.
  2. Myslete na různé věkové skupiny zaměstnanců a na to, že každá z nich má jiné hodnoty, přesvědčení a očekávání a i v pracovním prostředí preferuje něco jiného.
  3. Pusťte do kanceláře denní světlo, vzduch, květiny a jiné přírodní elementy, zvýšíte tím produktivitu i kreativitu zaměstnanců.

Zóny pro šlofíka i meditaci

Dalším způsobem, jak je možné pracovat s pracovním prostorem, je rozdělení na zóny, které mají odlišné funkce. A ty nemusí být nutně pracovní. Některé zóny mohou být naopak tech-free (tedy dokonce i bez internetového připojení) pro relaxaci, meditaci, cvičení nebo pro krátké zdřímnutí. Jak připomíná ve své studii pracovních trendů The Future Workplace z roku 2014 britská společnost Unum.

Brand24

Čtěte také:Feng Shui na pracovišti není sci-fi. Čtěte, v čem vám v podnikání může pomoci

Připomíná to s tím, že když budou na pracovním trhu aktivní stále starší lidé, bude také narůstat nutnost, aby se udržovali pro práci fyzicky i mentálně fit, navíc jim možná bude vyhovovat jiné pracovní prostředí než těm nejmladším. Nikdy v dosavadní historii moderního světa se nestalo, aby byly na pracovišti současně čtyři, nebo skoro pět generací, které do něj vnášejí tak nesmírně odlišné systémy hodnot, přesvědčení a očekávání, popisují Jeanne C. Meister a Karie Willyerd v knize The 2020 Workplace jedno ze specifik pracovní současnosti a blízké budoucnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).