Hlavní navigace

Chcete začít podnikat v rámci svobodných povolání? Povinností máte poskrovnu

4. 11. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Svobodná povolání nevyžadují žádnou zvláštní podnikatelskou licenci, k zahájení podnikání tak dojde samotným faktickým zahájením činnosti.

Zahájení svobodného povolání je třeba nahlásit na finančním úřadě, který vám přidělí daňové identifikační číslo (DIČ), dále na správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně.

Dotaz z poradny

Maluji klasické obrazy na plátně a chtěla bych je oficiálně prodávat. Na živnostenském úřadě mi bylo řečeno, že to spadá pod svobodná povolání, viz autorský zákon. Můžete mi prosím tedy poradit, jestli se i tak musím někde registrovat a co k té registraci potřebuji? Jednalo by se pouze o přivýdělek při zaměstnání. 

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Odpověď z poradny

Vytváření uměleckých děl skutečně nespadá pod živnostenské podnikání, ale jedná se o autorskou tvorbu zařazenou do tzv. svobodných povolání. Tyto nevyžadují žádnou zvláštní podnikatelskou licenci, k zahájení podnikání tak dojde samotným faktickým zahájením činnosti.

Zahájení svobodného povolání je třeba nahlásit na finančním úřadě, který vám přidělí daňové identifikační číslo (DIČ), dále na správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Pokud bude činnost vykonávána pouze jako přivýdělek k vašemu hlavnímu zaměstnání, nahlaste ji na těchto úřadech jako vedlejší činnost, v takovém případě budete mít určité úlevy, např. osvobození od placení záloh.

IČ není pro výkon této činnosti nutné, v některých případech však použití může být praktické (např. pokud jej bude vyžadovat odběratel vašich děl). IČ můžete získat při registraci u příslušného editora Základního registru osob, který spravuje Český statistický úřad.

Výdělky z této činnosti je nutné zdanit v rámci vašeho ročního daňového přiznání. Pokud vám daňové přiznání zpracovává váš zaměstnavatel, domluvte se s ním na způsobu zapracování těchto příjmů do vašeho daňového přiznání.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).