Hlavní navigace

Chcete zhodnotit rok 2017? Čtěte tipy, jak na to letos skočit jinak

9. 11. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Blížící se přelom roku svádí k rekapitulaci roku uplynulého. I k promýšlení nových přání a cílů. Možná je ovšem načase, zkusit na to jít tentokrát trochu jinak.

Posvítit si na přesahové oblasti – štěstí, nadání, ctnosti a silné stránky. Třeba jsou důvodem, proč nedělá radost, ani když jsou cíle roku 2017 „odfajfkované“.

Štěstí, nadání, ctnosti a silné stránky jsou totiž oblasti, které posouvají optiku, skrze níž každý jednotlivě svou práci a podnikání reflektuje.

Ctnosti nepatří na šrotiště

Martin Seligman, známá tvář pozitivní psychologie, se zúčastnil mnoha oborových výzkumů. Jeden z nich byl zaměřený na ctnosti, tedy na téma, jež na dlouhou dobu z psychologie úplně vypadlo. Jak informuje ve své knize Opravdové štěstí – Pozitivní psychologie v praxi (Ikar 2015), cílem výzkumu bylo přečíst všechna základní díla významných světových náboženství a filozofických tradic, sestavit soupis ctností, které uvádějí, a zjistit, zda se některé z nich nevyskytují skoro všude.

Čtěte také: Tři, dva, jedna… Než se přehoupne další rok, dopřejte si svou osobní inventuru

A takovou šestici ctností pak skutečně objevili. Jsou jimi moudrost a vědění; odvaha; láska a lidskost; spravedlnost; střídmost; duchovnost a transcendence. Ačkoliv jejich obsah se v různých systémech trochu liší, a třeba japonští samurajové je chápali jinak než staří Indové (a jinak je budou chápat dnešní podnikatelky a podnikatelé), aktuální a ceněné jsou už tři tisíciletí. Jsou to ctnosti, které podle něj dohromady vytvářejí pojem dobrého charakteru.

Tip 1: Jak se vy sami k těmto ctnostem vztahujete, co pro vás znamenají, jak si je vykládáte? Jak se projevují ve vaší práci a životě? Na co z nich se chcete v roce 2018 více zaměřit?

Silné stránky jsou cesta

Silné stránky charakteru, jejich využívání a rozvíjení, následně považuje Martin Seligman za cestu, kterou je možné ctností dosáhnout. Vytipoval přitom čtyřiadvacet silných stránek, které se vztahují k jednotlivým ctnostem.

S moudrostí a věděním například souvisí zvídavost a zájem o svět, láska k učení, kritické myšlení nebo vynalézavost, s odvahou udatnost nebo vytrvalost a pracovitost, s láskou laskavost a štědrost, se spravedlností nestrannost, slušnost i schopnost vést, se střídmostí sebekázeň a s transcendencí mimo jiné vděk. 

Čtěte také: Poznejte své silné stránky, které v byznyse dláždí cestu k efektivitě a úspěchu

Otestovat své vlastní silné stránky jde také online, přes portál Viacharacter.org (v angličtině). Cílem je najít své charakteristické silné stránky. A pak je denně využívat. Zde je mé vyjádření dobrého života, tvrdí totiž Martin Seligman: Uplatňujte své charakteristické silné stránky každý den v hlavních oblastech života, abyste dosáhli vydatných požitků a opravdového štěstí.

Tip 2: Jaké jsou vaše charakteristické silné stránky? Jak je uplatňujete ve své každodenní práci a životě? Na kterou se chcete v roce 2018 více zaměřit a z jakého důvodu? Jak konkrétně to uděláte?

Talent je třeba objevit

Silné stránky ovšem nejsou to samé jako nadání nebo talent. To je dispozice, kterou je možné ovlivnit mnohem méně. Absolutní sluch, který měli hudební skladatelé Wolfgang Amadeus Mozart nebo Leoš Janáček, či jedinečné nadání pro kresbu, které u sebe objevil návrhář obuvi Manolo Blahnik už jako dítě, není možné se naučit. Talent je ale možné objevit, akceptovat a oddat se mu. Talent tak je možné chápat i jako určitý rámec pro silné stránky.

Tip 3: Co považujete za svůj talent nebo talenty? Jak se projevují ve vaší práci a životě? Co ještě můžete objevit? Kterému svému talentu chcete dát v roce 2018 větší prostor, protože se už delší dobu hlásí o slovo? Jak to uděláte?

Štěstí proniklo i do firem

Ani štěstí už není chápáno jen jako privátní záležitost. Stalo se tématem i ve firemním prostředí, kde na něm pracují profesionální manažeři štěstí. A to s přesvědčením, že spokojení a šťastní zaměstnanci odvádějí mnohem lepší práci. A že se tak snižuje fluktuace, šetří peníze a šťastní zaměstnanci mají lepší vliv také na spokojenost zákazníků.

Čtěte také: Zaměstnejte manažera štěstí. Zvýší potenciál firmy a udrží zákazníky

A nejsou to tvrzení, která plavou na vodě. Potvrzují je i výzkumy. Konkrétně třeba fakt, že šťastní a spokojení lidé jsou produktivnější a jsou méně nemocní. Navíc je již také evidentní, že štěstí není záležitost, která přichází zvenku, ale něco, co každý u sebe může aktivně posilovat a rozvíjet.

Přístupy k tomu jsou různé. Jeden z nich popsala psycholožka Barbara Markway pro oborový portál Psychology Today a zařadila sem takové tipy jako soustředit se na přítomný okamžik, být ve spojení s ostatními, proaktivně řešit konflikty, pečovat o sebe nebo správně utrácet peníze a tak dále. Život je volbou, jak ostatně tvrdí Martin Seligman.

Čtěte více: Štěstí přeje hlavně těm, co si ho pořádně odmakají. A to nejen v podnikání 

Tip 4: Co vám v roce 2017 skutečně umožňovalo prožít štěstí? Co konkrétně to bylo ve vaší práci? Co v tomto smyslu funguje a budete toho v roce 2018 dělat víc? Jak přesně se k tomu postavíte?

Daně x

Využijte mžik

Při takové rekapitulaci zároveň nemusí jít nutně o mnohahodinovou myšlenkovou analytickou práci. Lze si přitom vyzkoušet ještě něco dalšího. Přesněji to, co prosazuje kanadský novinář a spisovatel Malcolm Gladwell, když tvrdí: Musíme respektovat skutečnost, že je možné vědět, aniž bychom věděli, proč víme, a přijmout, že – někdy – je to tak pro nás lepší.

Je totiž autorem knihy Mžik – Jak myslet bez přemýšlení (Dokořán 2007). A rozpracovává poznání, že rozhodnutí učiněná bleskově a bez velkého přemýšlení, mohou být stejně dobrá, jako rozhodnutí opatrná, zdlouhavá, rozvážná a bolestivá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).