Hlavní navigace

Chtěl si přivydělat a naletěl na znění smlouvy. Poučte se z jeho chyb

11. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Živnostník Petr M. si chtěl v předvánočním čase přivydělat. Uzavřel smlouvu o spolupráci, jejíž znění si řádně nepřečetl a teď za to pyká.

Lákadlo snadného přivýdělku se živnostníkovi Petru M. stalo osudné. V předvánočním čase si chtěl finančně přilepšit, a proto přistoupil s firmou, která nabízí stánkový prodej suvenýrů, na smlouvu o spolupráci na dobu určitou pro období 6 měsíců. Protože ale po podpisu obdržel výhodnější nabídku, spolupráci chtěl ukončit, ale narazil. Smlouva neobsahovala možnost výpovědi z jeho strany.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ze smlouvy na dobu určitou se jen tak nevyvážete.

Po důkladném prostudování totiž zjistil, že smlouva končí buď dohodou či k datu ukončení platnosti smlouvy. Spolupracující firma dohodu na ukončení spolupráce odmítá s odkazem na platnou smlouvu, která se řídí obchodním zákoníkem. Petr M. se proto obrátil na redakci serveru Podnikatel.cz s žádostí o pomoc.

Jak vyplývá ze zákona, přípustnost výpovědi smlouvy požaduje splnění dvou podmínek. Smlouva musí být sjednána na dobu neurčitou a předmětem smlouvy musí být závazek k nepřetržité nebo opakované činnosti, nebo závazek zdržet se určité činnosti nebo strpět určitou činnost. V případě smlouvy na dobu určitou je tedy tato možnost, není-li sjednána přímo ve smlouvě, bohužel nepoužitelná, upozornila však Alena Sokolová z advokátní kanceláře FABIAN & PARTNERS.

Ta zároveň upozornila, že v tomto případě je ukončení takovéto smlouvy relativně problematické. Jestliže se strany nedohodnou a nedojde ani k žádnému podstatnému porušení smluvní povinnosti, pak je možnost ukončení smlouvy prakticky nemožná, doplnila Alena Sokolová.

Brand24

Jediným řešením, jak se z takové smlouvy vyvázat, je proto narušení závazku takovým způsobem, že již druhá smluvní strana není nadále motivována ve vztahu setrvat. Smlouva se proto zruší pouze v případě, že byly porušeny smluvní povinnosti, které jsou z hlediska své intenzity natolik závažné, že dotčená strana už nechce pokračovat v další spolupráci, radí Sokolová.

Oslovení právníci však upozorňují, že většina podobných smluv je proti porušení povinností zajištěna smluvní pokutou, což je i případ Petra M., který při nedodržení povinností vyplývající ze smlouvy o spolupráci může zaplatit pokutu až 50 000 korun. Řešením proto je buď ve smluvním vztahu pokračovat, či si připravit 50 tisíc na pokutu.

Máte problém a chcete poradit? Využijte našich odborných poraden

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).