Hlavní navigace
Už zbývá jen pro podání daňového přiznání. Vyřešte je s našimi chytrými formuláři a tipy na slevy.

Chystá se plošný zákaz kouření v restauracích a barech. Možná už od roku 2015

Autor: Pixabay, podle licence: Public Domain CC0
Daniel Morávek

Hnutí ANO plánuje předložit novelu, která zakáže kouření ve všech restauracích a barech. Proti není ani nejsilnější vládní strana ČSSD.

Hnutí ANO plánuje v nejbližší době předložit novelu zákona o opatřeních před škodami způsobenými tabákovými výrobky, která zakáže kouření ve všech restauracích a barech. Proti není ani ČSSD, která by ale upřednostňovala novelu z pera ministerstva zdravotnictví, která má být projednána na konci letošního roku. O plánovaném návrhu zákona informovala před několika dny Česká televize.

Zákaz kouření zakáže jednoduchý paragraf

Ilustrační obrázek
Autor: Pixabay, podle licence: Public Domain CC0

Hnutí ANO chce od roku 2015 zakázat kouření v restauracích.

Novelu, která kouření zakáže, má na starost poslanec hnutí ANO ze Zlínského kraje Radek Vondráček. Ten pro televizi uvedl, že do zákona chce jen přidat paragraf následujícího znění: „Zakazuje se kouřit ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování.“ Jednoduše řečeno to znamená konec kouření ve všech restauracích, barech, všude kde se prodávají potraviny. A potravina znamená jednak pokrm, ale i nápoj, doplnil pro ČT Vondráček. Příslušnou novelu chce Vondráček předložit v nejbližší době, aby mohla nabýt účinnosti už od příštího roku.

S návrhem zakázat kouření souhlasí i ČSSD, která však chce počkat na komplexní novelu zákona, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví a která by měla přijít na vládu letos v prosinci. Vítám, že je tu jasná podpora další skupiny poslanců, se kterou můžeme počítat při našem komplexním protikuřáckém zákoně, komentoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Brand

Zákaz by mohl zruinovat vesnické hospody

Proti plánu zakázat plošně kouření v restauracích však vystoupila Asociace hotelů a restaurací, podle které je dosavadní úprava dostačující. Nyní si mohou restauratéři vybrat, zda chtějí kouření ve svých provozovnách dovolit. Podnik musí být pak označen, zda je kuřácký či nikoli a v případě smíšeného zařízení mít oddělené kuřácké a nekuřácké prostory. Plošným zákazem některá zařízení budou v nevýhodě. Vzorovým příkladem jsou čajovny, ve kterých se běžně kouří vodní dýmky, a jich se bude zákaz týkat také. Hovoříme i o pohostinstvích a hospůdkách na vesničkách. Pokud dojde k zákazu kouření, budou mít problém s klientelou, protože místní si pivo klidně dají na zahradě a zapálí si u něj cigaretu, upozornil v České televizi Václav Stárek, šéf asociace.

Čtěte také: Kouření v hospodách se zvýší, paradoxně kvůli antikuřácké novele

Našli jste v článku chybu?
22. 7. 2014 21:24
nomatter (neregistrovaný)

Limoda zabiji jen konzumenta, alkohol taky, a kdyz to nekdo prezene a zabije nekoho pod vlivem, pujde sedet, to samy u aut, bez kterych se v dnesni dobe jen tak neobejdeme (narozdil od cigaret).. Ale kdyz nekdo nekoho zabije pasivnim kourenim, zadnej postih za to neni..

Kdyz se chce nekdo temahle srackama zabijet, tak prosim, ale at to dela jen sobe..

Kuraci a nekteri radoby nekuraci (prodejci tabaku;) budou samozrejme tenhle hnus obhajovat i kdyby nevim co, ale fakt, ze to je zavislost, na to…

22. 7. 2014 18:39
Mareš (neregistrovaný)

Říkám to už delší dobu... pokud je podnik primárně určen ke konzumaci cigaret, ať nese název "kuřárna" nebo "kuřácký klub". Nikoho zajisté nenapadne jít na oběd do kuřáckého klubu, a pokud ano, může za to lát jen sám sobě.

O hosty tedy venkoncem vzato nejde. Problém nastává jinde: jak k tomu přijdou zaměstnanci těch podniků? Ne každý pingl a ne každá servírka kouří, a i kdyby snad přece, neznamená to nutně, že jim musí být příjemný cizí cigaretový kouř. Zaměstnanec má právo na zdravotně nezávad…