Hlavní navigace

Čína po česku a tajemství čínského jídelního lístku

18. 10. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Čínských restaurací a bister je v Česku spousta a jejich nabídka se moc neliší. Obdobně tomu je v restauraci na pražské Národní, kde vaří sečuánskou kuchyni. Pokud ovšem neumíte čínsky.

Čínských restaurací a bister je po celém Česku nepočítaně. Jejich nabídka je však velmi obdobná. Když jsem tedy pro rubriku Gurmán vybírala testovanou restauraci, poradila jsem se svojí známou sinoložkou. Doporučila mi mimo jiné čínskou restauraci v Paláci Metro na Národní, která vaří s´čchuanskou (neboli sečuánskou) kuchyni. Ovšem s poznámkou, že je třeba si jídlo vybrat z čínského jídelního lístku, protože v opačném případě na talíři nedostanu nic jiného než „českou Čínu”. A „česká Čína” je právě to, co většina čínských restaurací nabízí. Přesto jsem se do této restaurace – i bez znalosti čínštiny – vypravila.

Restaurace: Čínská restaurace po sečuánsku
Lokace: Palác Metro, Národní 25, Praha 1
Typ: čínská kuchyně

Za nejlepším sečuánským kuchařem

Restaurace v Paláci Metro skutečně už zvenku inzeruje svého nejlepšího sečuánského kuchaře. V době oběda ve všední den jsou při našem příchodu všechny stoly obsazené. Máme ale štěstí, u jednoho hosté zrovna platí a odcházejí. Usedáme ve dvou ke stolu, kde ještě leží špinavé talíře po předchozích hostech, ze židle setřepu zrnka rýže. Jídelní lístek nám nikdo nenese, tak si vybíráme z nabídky rychlých jídel, která stojí na stole. U vedlejšího stolu však zrovna studují menu. Vezmeme si ho u baru, ale – je to právě to v čínštině. Když si pak procházející servírce řekneme o menu české, vybíráme si dvě jídla: nudle s kuřecím masem a zeleninou z rychlého menu a rýžové nudle se zeleninou z běžného jídelního lísku. K pití pak zelený čaj, vodu a skleničku švestkového vína. Čínsky neumíme, takže musíme vzít za vděk „českou Čínou”, ostatně jako řada dalších strávníků.

Čínská restaurace 3
Čínská kuchyně má mnoho regionálních variant: například sečuánskou kuchyni, kuchyni kantonskou, pekingskou nebo šanghajskou. Sečuánskou kuchyni ze západu Číny charakterizuje pálivá a sladkokyselá chuť (což se také odráží v nabídce čínské restaurace na Národní). Patří k ní i známé kuře Kung-Pao.

Dvě přinesená jídla se moc neliší. Ano, máme jiné druhy nudlí a na jednom talíři je navíc kuřecí maso. V mých nudlích se zeleninou, které jsou na chuť sice dobré, ale nijak se neodlišují od nudlí, které jsem kdy jedla v jiných čínských restauracích nebo bistrech u nás, mi trochu vadí konzervované žampiony. Čaj servírují v konvičce, víno ve whiskovce.

Čínská restaurace 1
Čínská restaurace 2

Jak poznamenala pro zajímavost moje známá, nejautentičtější Čína je k dostání na tržnici v pražských Malešicích v Tiskařské ulici. Prý je tam čínská atmosféra a výborné jídlo. Příště asi opravdu půjdu raději tam. Případně do další doporučené restaurace, Huang He v Kolbenově ulici v pražských Vysočanech. A pro jistotu s někým, kdo se domluví čínsky. Protože jinak mi možná taje čínských jídelních lístků zůstanou napořád nepřístupné…

Jakou preferujete kuchyni?

Kosmopolitní místo

Jinak je ale v restauraci na Národní velmi kosmopolitní atmosféra. Jsou tu čínští kuchaři (kuchyně sice není otevřená, ale přes bar do ní je možné nakouknout) i personál a chodí sem nejen Číňané, ale zní tu opravdu rozličné jazyky. Mezi hosty jsou evidentně jak turisté, tak lidé z okolních obchodů a kanceláří. Naobědvat se tu totiž lze docela levně – za naši objednávku platíme kolem 270 korun.

Daně x

V interiéru restaurace nechybí hned u vchodu umístěné nezbytné akvárium se živými rybičkami a poměrně střídmá výzdoba v asijském stylu. Stoly jsou rozestavěné tak, aby se jich sem vešlo co nejvíc, sedět je možné i venku v pasáži (což ale v zimě není příliš komfortní).

Hodnocení

Celkově tak restauraci hodnotíme jako průměrnou a udělujeme jí tři Gurmánské hvězdičky. Má sice dobrou polohu v centru, ale jinak vedle jiných podobných restaurací – viděno pohledem našince – ničím nevyniká. Snad jen tím tajemstvím čínského jídelního lístku…

Gurmán - hodnocení 3

Tři hvězdičky – vyjadřují, že v restauraci/ka­várně hodnotitelé zaznamenali více pochybení respektive nedostatků, a to většinou minimálně v jedné sledované oblasti (objednávka, obsluha, interiér, služby). Tři hvězdičky zároveň znamenají dobrý standard, a to s ohledem na kategorii restaurace/ka­várny.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).