Hlavní navigace

Z diskuze: Číslování faktur a odčitatelné položky

28. 5. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Každý drobný podnikatel řeší systém fakturace, především číslování faktur. Postup není každému zcela jasný, což vyplývá i z častých dotazů v naší diskuzi. Vybíráme dva konkrétní příklady a přidali jsme další, které se týkají například odčitatelných položek.

Lze číslovat faktury dle data?

Lze považovat za správné číslování faktur takovým způsobem, že číslo faktury je vyjářeno datem vystavení, pořadí, posoupnost vystavovaných faktur? Pak je to tedy například provedeno takto: č. fa 180508 a další v pořadí je 210508, další 010608. V jeden den nedochází k vystavení více faktur.

Asi záleží, zda jde jen o fakturu neplátce DPH, nebo daňový doklad plátce DPH. Nevím, jak je to u plátců, sám jsem neplátce a žádný zákon mi číslování faktur nenařizuje, tak je nečísluji. Samozřejmě pokud bych denně vydával desítky faktur, je lepší je posloupně číslovat, abych se v nich vyznal, ale to už bych asi byl i plátcem DPH (vzhledem k obratu).

Vydám pár faktur měsíčně a nevidím důvod, proč bych je čísloval, je to další zbytečná byrokracie navíc (u malého množství faktur). Povinné náležitosti faktury pro neplátce DPH, živnostníky, kteří vedou daňovou evidenci, obsahují:

  1. obchodní zákoník §13a
  2. živnostenský zákon § 31 odst. 17

Ostatní zákony se mě netýkají. Nejsem plátce DPH a nevedu účetnictví, tudíž mě nezajímá zákon o účetnictví ani zákon o DPH.

Standa

Seznam možných odčitatelných položek

Existuje někde seznam možných odčitatelných položek k jednotlivým druhům podnikání? Pracuji jako investiční zprostředkovatel.

Ne, přímo výčet výdajů snižujících základ daně podle předmětu podnikání není upraven. Výdaje snižující základ daně jsou taxativně vymezeny zákonem o dani z příjmů § 24 zákona.

Klára Soukupová

Číslování faktur při více živnostenských listech

Uvažuji o založení/roz­šíření své působnosti o nový obor a zajímalo by mě, jak se v tomto případě vystavují faktury, resp. jak se číslují? Nyní vystavuji faktury s určitým systémem číslování, řekněme že nyní je poslední fa. 150. Pokud vystavím fakturu na činnost na nový obor, mám pokračovat v této řadě nebo vytvořit jinou, samostatnou, nebo je to jedno?

Určitě bych si založila novou číselnou řadu v případě, že povedete evidenci v nějakém programu. Pokud ji povedete ručně, je lepší jedna řada a členit to na střediska.

Věra Lukášová

Jaká živnost je pro montáž nábytku?

Jakou živnost, nejlépe volnou, použít pro montáže již vyrobeného nábytku, který by si jinak klient musel skládat sám?

Napadá mě činnost č. 120. Poskytování technických služeb, kde jsou také jednoduché přípravné a montážní práce. Více poradí příslušný živnostenský úřad.

Jana Bohutínská

Proplacení preventivní prohlídky

Chtěla bych poradit ohledně preventivní prohlídky. Pokud nastoupí nový pracovník, požadujeme zdravotní prohlídku. Pokud jde k našemu smluvnímu lékaři, není problém. Pokud jde ke svému praktickému lékaři, my s ním nemáme uzavřenou smlouvu a pracovníkovi to proplatíme, je to pro nás daňově neuznatelné a zaměstnanec z toho zaplatí zdr., soc. a daň ze ZČ. Ano nebo ne? Setkala jsem na školení s názorem, že nezáleží na lékaři – pracovník vždy osvobozen, firma daňově uznatelné jen pokud je smluvní lékař.

skoleni_15_4

Ještě jsem se nesetkala s názorem, že by si musel zaměstnanec dodanit peníze, které již jednou zdanil. On je někde vydělal, zdanil, zaplatil s nimi prohlídku, předá vám doklad k proplacení a vy mu je znovu zdaníte? To ne, prosím. Nekomplikujte si život víc, než musíte. Dále bych postupovala podle § 24 Zákona o daních z příjmů písmena j).

Klára Soukupová

Poznámka redakce
Texty byly redakčně upraveny

Máte jasno v systému číslování faktur?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).