Hlavní navigace

E15: Citibank prodává miliardové firemní úvěry

25. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Citibank prodává na českém trhu firemní úvěry v řádu miliard korun. Píše to deník E15 s tím, že šestá největší tuzemská banka, patřící do jedné z největších bankovních skupin na světě, zřejmě doplácí na americkou hypoteční krizi a s ní spojené ztráty mateřské Citigroup.

S odvoláním na informace několika nejmenovanch bankéřů různých bank deník uvádí, že Citibank už prodala například část půjčky poskytnuté firmě magnáta Andreje Babiše. Podle informací E15 banka prodává především půjčky, které poskytla ve spolupráci s jinými bankami. Právě těm nabízí jejich odkoupení. Mateřskou Citigroup výrazně postihuje vleklá krize hypotečního trhu ve Spojených státech. Banka na začátku letošního roku přiznala, že její celková ztráta plynoucí z této krize dosáhne 18 miliard dolarů (přibližně 288 miliard korun).

Podle mluvčího Citibank Pavla Vlčka banka převážně prodává některé úvěry s nedostatečnou kapitálovou návratností. Banky běžně obchodovaly a obchodují s aktivy na trhu. Na sekundárním trhu pak dochází k další distribuci aktiv bankám, které nebyly mandátovány k primárnímu úpisu, řekl. Úvěrování velkých podniků patří mezi stěžejní oblasti podnikání Citibank v Česku. Banka se v následujícím období chce soustředit na prohloubení spolupráce s globální klientelou a velkými místními firmami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).