Hlavní navigace

Tisk: Cestovka Fischer se podle soudu musí přejmenovat

15. 7. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

HN, PR, MfD, LN: Václav Fischer uspěl se svou žalobou na změnu jména CK Fischer

Václav Fischera podal žalobu na cestovní kancelář Fischer kvůli názvu firmy. Požadoval jeho změnu. U Městského soudu v Praze včera uspěl a cestovka se musí přejmenovat. Není ale ještě všemu konec, protože rozsudek není pravomocný a záleží, jak rozhodne odvolací soud. Píše o tom dnešní Právo, Hospodářské noviny, Mladá fronta Dnes a Lidové noviny.

Fischer podle deníků napadl pouze zápis v obchodním rejstříku, logo společnosti nezpochybňuje. I kdyby tak Fischer soud definitivně vyhrál, zájezdy by se dál mohly prodávat pod názvem Fischer, protože jde o ochrannou známku, kterou vlastní současný majitel cestovky Karel Komárek. Cestovní kancelář se proti rozsudku chce odvolat. Podle Fischera začal soudní při kvůli tomu že chce, aby došlo k narovnání jeho práv, a jako zakladatel společnosti si nepřeje, aby nesla jeho jméno, pokud v ní již nepracuje.

HN: Začíná boj o největší IT státní zakázku

Brand24

Ministerstvo financí schválilo projekt na systém digitální „státní pokladny“. Šéf resortu Miroslav Kalousek proto vyhlásil tendr za 2,5 miliardy korun. Projekt státní pokladny má zlevnit, zpřehlednit a zjednodušit správu veřejných financí. Systém by měl propojit více než čtyři tisíce státních organizací, jejichž hospodaření bude možné detailně sledovat. Ministři tak například budou moci v každém okamžiku znát finanční situaci svého resortu. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny.

Vyhlášení tendru má podle deníku už více než měsíc zpoždění. Původně měl být vyhlášen na konci května. Jde přitom už o druhý pokus vybrat dodavatele systému. Ministerstvo chtělo zadat tendr už loni, ale na základě nového způsobu výběrového řízení tzv. soutěžního dialogu. To se ale zúčastněním firmám příliš nelíbilo. Mezi nejhlasitějšími kritiky byla především jihlavská firma Gordic. Ta podala stížnost k antimonopolnímu úřadu, který soutěž nakonec zrušil. Ministerstvo totiž ve finálním kole přesně řeklo, jaký systém by chtělo. Systém však distribuuje pouze německá firma SAP, a to se dalším firmám nelíbilo. V novém zadání se už konkrétní jméno poptávaného softwaru neobjevuje. Připomínají Hospodářské noviny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).