Hlavní navigace

ČNB dnes rozhoduje o úrokových sazbách, podle analytiků klesnou

6. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká národní banka (ČNB) dnes na svém zasedání rozhodne o nastavení výše sazeb. Podle analytiků sazby klesnou, obávají se však výrazného poklesu. My i trh počítáme s poklesem o 25bp., vyloučit ovšem nelze ani snížení o 50bp, říká analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš. Podle něj by výraznější snížení sazeb mohlo rozvířit diskuze, jak na tom česká ekonomika vlastně je, respektive že je na tom hůře, než se myslelo. Výrazný pokles sazeb by také opět mohl rozhoupat kurz koruny.

Jak upozorňuje Patria online, snížení úrokových sazeb bylo ve světe vždy reakcí a mimořádným krokem vůči finanční krizi, která se v posledním měsíci rozléhá i na další ekonomicky vyspělé země. Výhled pro českou ekonomiku se rovněž zhoršil, varují analytici Patria online.

ČNB oznámí výši úrokových sazeb na tiskové konferenci, kde rovněž přiblíží názor bankovní rady na současnou ekonomickou situaci a s tím i její související kroky. Předpokládáme, že ČNB bude ve snižování sazeb pokračovat, tempo a rozsah bude záviset na vývoji ekonomiky jak u nás tak ve světě, doplnil Mokráš z České spořitelny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).