Hlavní navigace

Co bude prosazovat nová vláda? Nečtěte program ANO, ale jeho koaličních partnerů

24. 10. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

[KOMENTÁŘ] Andrej Babiš bude spíše trvat na pro něj důležitějších věcech, než jsou nějaké sliby ve vlastním programu. Program tak bude na koaličních partnerech.

A to bude společně s dobře placenými posty a vlivem v některých, pro Babiše nezajímavých, oblastech velké lákadlo pro řadu stran. Paradoxně je tak pro podnikatele spíše důležitější sledovat programy ostatních stran, což ostatně ukazuje i aktuální zkušenost z předchozího volebního období.

Babišovi nepůjde o program, ale o ministerstva

Vítězem letošních voleb do Poslanecké sněmovny se stalo hnutí ANO. Proč se tomu tak stalo a „kdo za to může“, nechť posoudí jiní. Každopádně není jasné, jak bude vypadat vládní koalice, případně třeba menšinová vláda a co výsledky voleb znamenají pro podnikatele.

Jak ukazují zkušenosti ze stávajícího volebního období, bude spíše záležet na volebním programu partnerů hnutí ANO. Andrej Babiš totiž bude rozhodně trvat na pro něj důležitějších věcech, než jsou nějaké sliby ve vlastním programu. Ať už to s vládou dopadne jakkoli, dá se očekávat, že ten, kdo nějaký Babišův kabinet (a to klidně bez přímé Babišovy účasti) podpoří a domluví se s Babišem na spolupráci, bude muset podpořit Babišovo a Faltýnkovo nevydání policii.

Ruku v ruce s tím bude Babiš zaručeně chtít ministerstvo vnitra a spravedlnosti, která jsou klíčová pro to, aby policisté, státní zástupci a soudci pochopili, že je důležitější, aby bylo líp, než aby se ctil nějaký právní stát. Pokud dostane tato dvě ministerstva, možná se spokojí i se šarádou, že se nechá Sněmovnou vydat a následně se trestní stíhání někdy potichu (nebo nahlas třeba abolicí) zastaví.

Babiš samozřejmě bude chtít i ministerstvo financí, které má pod patronátem finanční správu. Vždycky může na povrch vyjít nějaká další fajnová optimalizace typu korunových dluhopisů nebo Čapího hnízda a je lepší mít pojištěné, že vám do toho nějaký berní úředník nebude strkat nos. Navíc máte jistotu, že vždy můžete kleknout na konkurenci, která vám dělá větší či menší problémy.

Ministerstvo životního prostředí a zemědělství bude pro Babiše lepší spojit a rovněž obsadit svým člověkem, protože jádro jeho byznysu je na tyto sektory navázané. Stejně tak se dá předpokládat, že nově bude do holdingu přiřazeno ministerstvo zdravotnictví, jelikož Babiš zamířil se svým podnikáním i do této oblasti.

ČSSD splnila velkou část svých slibů, přesto propadla

Kdo bude ochoten splnit všechny tyto požadavky, má ovšem reálnou šanci dostat do programového prohlášení vlády velkou část svého programu. A to bude společně s dobře placenými posty a vlivem v některých, pro Babiše nezajímavých, oblastech velké lákadlo pro řadu stran. Paradoxně je tak pro podnikatele spíše důležitější sledovat programy ostatních stran, což ostatně ukazuje i aktuální zkušenost z předchozího volebního období.

Možná největší absurdností těchto voleb totiž je, že asi největším poraženým je ČSSD, tedy strana, která splnila většinu svých slibů, které dala před předchozími volbami v roce 2013. Třetí sazba DPH, zvýšení minimální mzdy, zrušení druhého důchodového pilíře, ponechání solidární přirážky či zavedení EET a účtenkové loterie. To všechno měla ČSSD v programu, a to všechno splnila. Jenže voličům ČSSD zřejmě šlo o něco jiného, než aby strana, kterou volili, splnila to, co slibovala.

Čtěte také: ČSSD ustupuje od daňové progrese, KSČM chce minimální mzdu 14 tisíc korun

Připomeňme si naopak, co slibovalo ANO. Například to, že nezavede registrační pokladny, jelikož nechce zatěžovat živnostníky a drobné podnikatele. ANO též nechtělo původně rušit druhý důchodový pilíř a také zrušit ručení u DPH. Není důvod, proč by za odvod DPH jednou firmou měla ručit jiná firma. DPH má vymáhat stát, tvrdilo ANO před předchozími volbami. Jak to s tím rušením ručení dopadlo, ukazuje nárůst zajišťovacích příkazů, včetně těch, které následně Nejvyšší správní soud zrušil jako neoprávněné.

Čtěte také: Hnutí ANO říká ne vyšším daním, Úsvit chce všezahrnující paušál pro živnostníky

Čtěte spíše programy koaličních partnerů

Samozřejmě je pravdou, že v roce 2013 vyhrála volby ČSSD a logicky tedy prosadila do programového prohlášení nejvíce programových slibů. Jenže aby Andrej Babiš nyní dosáhl svých cílů, musí svým novým koaličním partnerům slíbit opravdu hodně, jelikož se prakticky všichni proti němu před volbami vymezovali.

Brand24

Jako memento navíc může sloužit zkušenost ČSSD s vládnutím s Andrejem Babišem. Zdá se totiž, že to, že strana splní většinu svých předvolebních slibů, je spíše Pyrrhovým vítězstvím. Pro ODS, se kterou jedinou by ANO mohlo dát většinu, by tak spolupráce byla polibkem smrti. Pro ČSSD by pokračování v koalici bylo rituální sebevraždou. Slib moci a vlivu a především také funkce ale budou velkým lákadlem a ve spojení s možností „prosadit svůj program“ se budou jen těžko odmítat.

Pravdou je, že podnikatelům tato situace může částečně i pomoct. Nedivme se proto, kdyby ANO usedlo ve vládě, která třeba zruší EET. Daní za to však bude další posílení vlivu holdingu. Brzy se ukáže, které straně nebo stranám bude tento „obchod“ nakonec vyhovovat. Pokud vás ale zajímá, co bude nová vláda prosazovat vůči podnikatelům, čtěte spíše programy budoucích koaličních partnerů ANO.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).