Hlavní navigace

Co mají čeští podnikatelé čekat od #brexit? Třeba setrvání kurzových intervencí

24. 6. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Brexit se sice asi dotkne exportérů, podnikatelé však věří, že výrazněji na ně nedopadne. Některé důsledky ale mohou nastat, například ponechání intervencí ČNB.

Brexit se zřejmě brzy stane skutečností. Většina Britů totiž hlasovala pro opuštění Evropské unie. Podle podnikatelských asociací a analytiků bude mít brexit dopady i na českou ekonomiku a exportéry. Mohou kvůli němu například pokračovat kurzové intervence ČNB i v roce 2017.

Třetiny exportéru se brexit dotkne

Výsledek hlasování může dopadnout i na české podnikatele. V roce 2016 se totiž Velká Británie zařadila mezi nejvýznamnější destinace tuzemských exportérů. Nejenže v prvních čtyřech měsících 2016 už předstihla v objemu našeho exportu donedávna třetí Polsko, ale díky kladnému saldu obchodní bilance je Británie i důležitým přispěvatelem k tzv.čistému exportu, tedy pozitivně ovlivňuje HDP.

Jak ukázala analýza a průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) a Komereční banky, podle každého třetího exportéra se odchod Británie z EU projeví na jeho podnikání částečně negativně. 58 % z oslovených firem se domnívalo, že by se jich brexit nijak nedotkl, třetina firem uvedla částečný negativní dopad a 9 % vnímalo brexit pro svoje podnikání jako významný negativní dopad. Žádná z firem pak nebrala brexit jako přínos.

Karel Havlíček, šéf AMSP ČR, nyní, kdy už jsou známy výsledky, očekává tři fáze dalšího vývoje. První bude signifikantní emocemi, neklidem na finančních trzích a určitým propadem obchodu. Ta ale bude podle Havlíčka trvat krátce. Navíc se prý naštěstí jedná o dobu, kdy jsou dovolené a obecně je obchod trochu utlumen. Během pár týdnů se situace dostane v ekonomické rovině do normálu a víceméně dva roky se bude hospodářské spolupráce vyvíjet podle Havlíčka podobně jako před brexitem.

Nicméně v této době se musí dojednat ekonomický model další spolupráce, což bude velmi náročné. Na základě toho, jaká bude vzájemná pozice EU a Velké Británie po těchto dohodách, bude možné odhadovat další vývoj. Můj osobní  názor je takový, že jak se uklidní situace, bude se jednat racionálně a hospodářské vztahy se příliš nezmění, uvedl serveru Podnikatel.cz Karel Havlíček.

Projeví se brexit i v tuzemské ekonomice?

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) jsou nicméně výsledky referenda špatnou zprávou pro evropský i český byznys. Britské referendum totiž podle svazu otevřelo období nepředvídatelnosti a nejistoty. Evropská unie musí zahájit jednání o reformě. Musí jasně deklarovat, jak chce zlepšit podmínky pro podnikání, jak posílí konkurenceschopnost, jak zásadně omezí byrokratickou lavinu stále nových a mnohdy byznys omezujících předpisů, komentoval Radek Špicar, viceprezident SP ČR.

Že brexit dopadne na některé podnikatele připouští i Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR. Británie je pro nás třetím nejdůležitějším exportním trhem, očekávám, že dopady této události se dotknou především konkrétních exportérů z ČR, doplnil. Dlouhý se ale zároveň neobává toho, že by se brexit promítl do krátkodobých makroekonomických ukazatelů v ČR jako je míra nezaměstnanosti, růst HDP či inflace.

Podle analytiků se brexit ovšem může negativně promítnout do české ekonomiky. Česká republika může odchod pocítit v propadu o desetiny procent HDP. Je však obtížné odhadovat nepřímé dopady, neboť ČR exportuje řadu produktů třeba do Německa, odkud jsou následně reexportovány v podobě například součástek do strojů dále do Británie. Tento propad se může projevit až v horizontu několika měsíců, upozornil Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank.

Kurzové intervence mohou díky brexitu pokračovat

Zatímco dopady na podnikatele jsou s otazníkem, akciové trhy již výsledek hlasování tvrdě pocítily. Hned po otevření obchodování se burzy vesměs propadly. Německý DAX oslabil přes 9,5 %, britský index FTSE100 se snížil o 7,6 % a francouzský index CAC poklesl o 7,1 %. Pražská burza se pak propadla dokonce o 10 % a dostala se tak na sedmileté minimum.

Co se týče kurzu koruny, ten se oproti euru příliš nezměnil. Aktuálně se koruna obchoduje těsně nad úrovní 27,10 CZK/EUR. Mnohem výraznější pohyb byl vidět proti dolaru (propad o 3 % na 24,50 CZK/USD), a to kvůli oslabení eura na trhu s americkou měnou.

Brand24

Finanční trhy též kvůli efektům brexitu očekávají snížení sazeb České národní banky do záporných hodnot. V horizontu do konce roku trhy předpokládají sazby ČNB na –0,1 % oproti 0,05 % v současnosti. Ekonomové s tím ale nesouhlasí. Podle nás tento krok není pravděpodobný. Zpomalení ekonomiky kvůli brexitu jde naopak proti myšlence negativních sazeb. Ty by totiž byly nástrojem pro obranu kurzového závazku kvůli možným spekulacím, které jsou nyní méně pravděpodobné (poklesne tlak na posilování koruny), vysvětlil Marek Dřímal, ekonom Komerční banky (KB).

Analytici se nicméně shodují, že kvůli brexitu vzrostly šance, že ČNB odloží konec režimu kurzového závazku až do roku 2018. Nabízí myšlenka, že ČNB nebude mít v roce 2017 důvod uspěchat ukončení svého kurzového závazku, neboť brexit může spíše vést k obecnému změkčení měnové politiky ECB či alespoň delší zachování jejího stávajícího nastavení, domnívá se Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE. Od centrálních bankéřů můžeme dočkat komentářů, že je možné i posunutí kurzového závazku na slabší korunové hodnoty. Podle náš tento krok hrozí v případě rizika deflačního vývoje. Pak by ČNB mohla korunu oslabit na 29 CZK/EUR, upozornil na závěr Marek Dřímal z KB.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).