Hlavní navigace

Co nám Facebook za těch svých 10 let vzal a jak se zase změní? (KOMENTÁŘ)

13. 3. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
V únoru jsme pomyslně oslavili desetileté výročí vzniku největší sociální sítě Facebook. Nedávno tato sociální síť ohlásila další novinky s dopadem na byznys.

Facebook, nemluvíme o jednorázové, chvilkové nebo minutové slávě jako měla síť Libimseti.cz nebo Lide.cz, která se chce svým redesignem přiblížit novým fotografickým trendům a jednoduchosti. Hovoříme o desetileté „zajeté“ sociální síti, kterou využívá více než jedna miliarda uživatelů po celém světě. Taková Indie (1,2 miliard obyvatel) by měla zvážit možnost vyšší porodnosti, vzhledem k narůstajícímu počtu uživatelů na sociálních sítích. Konkrétně u nás činí počet uživatelů něco málo přes čtyři miliony. Nárůst počtu uživatelů rok od roku stoupá. Pokud vezmeme v úvahu, že polovina uživatelů jsou v předpubertálním vývoji, dokážeme si nejspíše představit úroveň, která tyto sociální sítě ovládá. Druhá polovina (dejme tomu ta „dospělejší“ polovina) se kochá fotografiemi z nočních potulek, či sami tyto aktivity sdílejí se svými „přáteli“.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Jaký přínos má pro nás vlastně Facebook?

Negativní kritika, týkající se sociálních sítí, je na místě, jelikož se jedná o tzv. „žrout“ času, pokud není aktivita na těchto sítích vyloženě pracovní. Vzhledem k tomu, že se sociální sítě používají i jako prostředek inzertní, dá se z logiky věci pochopit její využitelnost. Ovšem fotografie špulících rtů dam ve stylu „selfie“ a odhalené břišní svaly mužů (jejichž věk dosáhl takového bodu, kdy by se tato aktivita měla považovat minimálně za nemorální), nejsou příliš profesionální a předpokládám, že s inzercí či reklamou to nemá nic společného. Leda by se slečny připravovaly na budoucí zaměstnání profesionální společnice. V takovém případě nelze nic namítat.

S postupem času vznikaly na Facebooku nové funkce. V roce 2010 bylo spuštěno tlačítko To se mi líbí (opačný styl hodnocení nejspíše nebyl zaveden z důvodů předpokládaného narůstajícího počtu sebevražd, které by nastaly hned po psychické újmě z velkého počtu negativních hodnocení na profilových či jiných fotografií a statusů). Tato funkce měla a stále má svou využitelnost ve vyjádření souhlasu, náklonnosti či sympatizace s názorem, myšlenkou, komentářem, statusy, či fotografiemi. Taková funkce může být přínosná pouze v případě, je-li daná myšlenka, názor, fotografie či komentář přínosná pro společnost, pokud má ovšem hodnotu vyšší než má hodnota IQ snášející slepice. A že slepice jsou pro společnost přínosné. Nemíním zpochybňovat jejich pracovní morálku, tedy námahu při snášení vajec.

V roce 2011 spatřila světlo světa nová podoba profilů uživatelů Timeline. Přesto, že měla nejspíše sloužit pro lepší orientaci na FB, měla hodně negativních ohlasů. A Facebook na to po pár letech zareagoval a vrací zpět Streamline. Potvrzují to ostatně i včerejší zprávy, kdy stránky se dvousloupcového rozvržení opět zbavují. A do budoucna budeme muset také počítat s tím, že budeme zbaveni i o nějaké ty drobné, pokud provozujeme stránky právě na Facebooku. Pro uživatele však byl, je a bude Facebook stále zadarmo. Opravdu?

Čtěte také: Facebook mění tento týden vzhled firemních stránek, podívejte se

Neměli bychom opomíjet také faktor závislosti na sociálních sítích, který se rozrůstá a zapříčiňuje špatné komunikační návyky v reálném světě, kde přicházíme do přímého kontaktu s lidmi. Lidé introvertní nalézají svůj úkryt právě na sociálních sítích. Otázkou zůstává, zda je to v pořádku, že alespoň na nich se projevují? Rozhodně ne. V dobách, kdy tyto sítě neexistovaly, by se s tím každý člověk musel umět poprat. Dnes na to máme dokonce desítky sociálních sítí, tedy výmluv, jak se tomu vyhnout a je to jeden z aspektů, jak se z nás mohou stát opravdoví negramoti.

Poslední částí, kterou bych se chtěla zabývat, je soukromí, respektive nulové soukromí. Jistě je na výběr z několika bezpečnostních způsobů jak se chránit. Popravdě, jenom ta představa, že musím učinit jistá opatření, aby někdo nevyužil mých soukromých záležitostí, je pro mě vyčerpávající. Sdílení různých dat se svými blízkými přáteli – proč ne. Ale ruku na srdce. Ten počet „přátel“ je opravdu blízký počtu těch skutečných přátel?

Čtěte na Lupa.cz: Ogilvy: Firmy, připravte se na plné zpoplatnění dosahu na Facebooku

Brand24

Za těch 10 let možná (dle mé úvahy zcela jistě) se více vytrácejí naše vztahy reálné, naše vztahy s rodinami a vztahy s těmi opravdovými přáteli. Na úkor čeho? Na úkor stránek, které nám nahrazují realitu za virtualitu? Nabízí se otázka: Co nám za těch 10 let Facebook dal? Má odpověď jednoznačně zní: nudu, dezorientaci v reálném světě, nižší IQ, miliony fotek našpulených rtů a polonahých těl, funkce: šťouchnout, sdílet, to se mi líbí, atd., statisíce statusů o ničem, virtuální šikanu, introvertní chování, patvary slov, neschopnost komunikovat v reálném světě na vyšší úrovni.

Nemíním moralizovat nebo snad někoho soudit. Možná by měl každý sám zvážit, zda nepřikládá váhu někam, kam by neměl. Na druhé straně, život si každý žije po svém a co se týče mě, než v oblacích, raději stojím nohama pevně na zemi. Možná je to mou fóbií z výšek a možná, že jen chci žít normální život s opravdovými lidmi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je posluchačkou Univerzity J. A. Komenského se zaměřením na mediální a sociální komunikaci. Zajímá se především o vliv nových médií na společnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).