Hlavní navigace

Co opravdu stálo za přerušením obchodování s akciemi Orka?

23. 3. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Důvody chování firmy Orco zahaluje hustá mlha. Existuje však několik možných motivů. Firma třeba jen nestihla účetní uzávěrku, či může mít problémy s likviditou. Možné je i to, že se její současné vedení snaží pouze udržet v čele.

Nad developerskou společností Orco Property Group se stahují temná mračna. Akcie společnosti ztratily za poslední rok přes 90 % své hodnoty, firma musela propustit stovky zaměstnanců a minulý týden dokonce požádalo o přerušení obchodování s jejími akciemi. Orco též nezveřejnilo původně plánované výsledky loňského hospodaření, což zavdalo příčinu pro řadu spekulací o možných existenčních potížích. Samotné vedení firmy s nikým nekomunikuje a situace se stala značně nepřehlednou. Světlo nad celou kauzou se snad rozsvítí tuto středu, kdy by Orco již napodruhé mělo hospodářské výsledky zveřejnit.

Orco šlo v posledním roce od desíti k pěti

Ještě před rokem se ceny akcií Orka pohybovaly kolem 1500 Kč za akcii. O žádné finanční krizi svět ještě neměl potuchy a firma rozvíjela své investiční plány. Jenže v půlce roku 2008 se začaly objevovat první zprávy o hypoteční krizi, která se záhy přeměnila na krizi finanční a hospodářskou. Jedním z nejpostiženějších odvětví se stalo stavebnictví a developeři, jelikož se krize výrazně projevuje především v cyklických oborech, mezi které se stavebnictví jednoznačně řadí. Čtěte také: Tip pro začínající developery: jak uspět s projektem v bance.

A právě počátek krize nachytal společnost Orco v nedbalkách. Firma se v té době nacházela uprostřed své investiční aktivity a její portfolio nájemních nemovitostí nevytvářelo dostatečné cash-flow k pokrytí úrokových nákladů. Nicméně firma výrazně omezila investice a snižuje provozní náklady, takže předpokládáme, že v roce 2009 plně pokryje úrokové náklady, uvedl Petr BártekČeské spořitelny.

Akcie Orka se vydaly prudkým pádem směrem dolů, až se zastavily na současných necelých 100 Kč za akcii. Od začátku minulého roku, kdy cena za akcii přesahovala 2000 Kč, tak akcie Orka ztratily přes 95 % své hodnoty. Firma posléze propustila 220 zaměstnanců a změny se dotkly i vrcholového vedení, které opustili dva klíčoví manažeři. Navíc hlavní akcionář společnosti Jean-François Ott přišel o většinu akcií společnosti, když jeho podíl ve společnosti klesl z 12,3 % na současných 1,6 %. Čtěte více: Evropou obchází strašidlo – strašidlo finanční krize.

Orco, graf
Zdroj: Atlantik FT

Řada drobných akcionářů proto začala bít na poplach. Tito majitelé drobných podílů se spojili ve sdružení SOS Orco, které jim má napomoci ochránit své investice. Mluvčí sdružení Luboš Smrčka několikrát do médií oznámil, že vedení společnosti zodpovídá za současný stav akcií a vyzval šéfy Orka, aby přestali dělat chyby. Současně by také sdružení uvítalo nové vedení firmy. Podporu by SOS Orco mohlo najít v novém majiteli největšího množství akcií, ve firmě PROSPERITA investiční společnost. Ta nyní vlastní 5,02 % akcií Orka a svůj podíl chce dále rozšiřovat.

Investice do akcií Orka pro nás znamená dlouhodobé zhodnocení našich finančních prostředků a současně možnost pomoci společnosti Orco při jejím dalším strategickém směřování a restrukturalizaci. Z tohoto důvodu se budeme ucházet i o nominování zástupců naší společnosti do některých z orgánů společnosti Orco, řekl generální ředitel PROSPERITA investiční společnosti Miroslav Kurka.

Společnost Prosperita dále v tiskové zprávě oznámila, že ale není jejím cílem zvýšit svůj podíl na kapitálu a hlasovacích právech tak, aby Orco plně ovládla. Na valné hromadě Orka pak chce PROSPERITA předložit návrh ozdravného programu. V této chvíli očekáváme a máme již potvrzen, zájem dalších akcionářů o spolupráci na něm, doplnil Miroslav Kurka.

Banner - Ekonomická recese

Překvapení minulého týdne

Další překvapení přichystalo Orco svým akcionářům na počátku minulého týdne. Nejprve dorazila zpráva z pražské burzy, že na žádost emitenta bylo dočasně přerušeno obchodování s akciemi Orka. Pár hodin poté následovala informace ze společnosti Orco, že firma odkládá oznámení hospodářských výsledků na konec března. Důvodem má být podle tiskové zprávy společnosti požadavek správní rady na zevrubný rozbor provozních a strategických možností v současných náročných podmínkách na realitních a úvěrových trzích. Stejný krok uskutečnilo Orco na burzách v Paříži, Budapešti a Varšavě.

Jenže už následující den se s akciemi firmy opět začalo na burzách obchodovat. Vzhledem k tomu, že pominuly důvody k pozastavení obchodování s emisí akcií Orco, dochází s účinností od burzovního dne 17. března 2009 k obnovení obchodování s těmito emisemi, komentovala na svých stránkách pražská burza cenných papírů. Stejně se zachovaly i burzy v Budapešti a Varšavě. Akcie Orka se po znovuobnovení obchodování všude propadly, ale do konce dne dokázaly část ztráty umazat. Čtěte více: Orco čeká hloubkový rozbor, na burze už se však s jeho akciemi opět obchoduje.

Nad požadavkem na zastavení nákupu a prodeje akcií se pozastavují analytici. Požadavek firmy byl velmi nestandardní. Přerušení obchodování s akciemi je používáno při zveřejnění zásadních událostí (výrazně odlišné výsledky hospodaření proti odhadům, převzetí firmy apod.) a bývá ale jen krátkodobé (hodiny či 1 den), vysvětlil pro business server Podnikatel.cz Karel Potměšil, analytik společnosti Cyrrus.

Burzy tak podle analytiků vyhodnotily situaci tak, že přerušení by pro akcionáře bylo méně výhodnou možností. Burzy se domnívaly, že den přerušení stačil na vyhodnocení situace a obnovením obchodování umožnily akcionářům reagovat na nastalou situaci prodejem, či nákupem akcií.

Co stálo za přerušením

Velký otazník visí především nad tím, proč Orco odložilo oznámení hospodářských výsledků a požádalo o neobvykle dlouhé přerušení obchodování. Podle analytiků nejsou důvody zřejmé, protože vedení společnosti s nikým příliš nekomunikuje. Přesto odborníci, které server Podnikatel.cz oslovil, zkusili odhadnout možné motivy chování společnost.

Za první možnou příčinu označili analytici negativní vývoj likvidity či celého hospodaření společnosti. Dále je možné, že tímto způsobem jen reagovalo vedení Orca na nového akcionáře společnost Prosperita. Třetí, nepříliš nepravděpodobnou variantou pak může být skutečnost, že kvůli odchodu několika vrcholových manažerů Orco pouze nestihlo včas dokončit účetní uzávěrku.

Jako nejpravděpodobnější důvod se analytikům jeví negativní vývoj likvidity nebo hospodaření jako celku. Likviditu totiž odborníci považují za současný největší problém. Společnosti Orco se sice letos podařilo refinancovat úvěry za 100 milionů eur, avšak stále jí zbývá refinancování dalších 88 milionů eur. K tomu je nutné počítat s financováním provozu společnosti a kapitálovými výdaji. Orco má v plánu prodávat nemovitosti. Situace ohledně financování bude letos napjatá, přičemž bude hodně záviset na postupu bank, doplnil pro server Patrick Vyroubal, analytik společnosti Atlantik FT.

Firma může jednat s financujícími bankami dříve, než by zveřejněné výsledky mohly některé z nich donutit začít řešit otázku svých pohledávek vůči firmě (snaha o předčasné splacení). Přerušení by tak bylo motivováno snahou získat úvěrové linky, které by aktuální situaci pomohly překlenout, připojil se Karel Potměšil.

Druhou možnou variantou může být „obranná reakce“ vedení společnosti na nového akcionáře. Šéfové Orka se mohli snažit zastavením obchodování znemožnit firmě PROSPERITA, aby zvýšila svůj podíl ve společnosti. Důvodem může být obava z odvolání managementu, když by Prosperita získala převahu na valné hromadě. Podle analytiků se však jedná o značně spekulativní motiv, protože by tento postup poškozoval neobhajitelným způsobem akcionáře.

Třetí, nejméně pravděpodobnou možnost, může tvořit fakt, že Orco v důsledku změn ve vedení skutečně pouze nestihlo včas vyhotovit hospodářské výsledky. Tuto možnost ovšem nepodporuje požadavek provést hloubkovou analýzu možností, které firma má. Současná situace společnosti Orco je patrně podstatně komplikovanější, než je jen zpoždění účetní závěrky, domnívá se Karel Potměšil.

skoleni_15_4

Proč podle vás Orco přerušilo obchodování a odložilo oznámení hospodářských výsledků?

Ať už za odložením termínu stojí cokoli, jiný výsledek než výrazná ztráta by překvapil. Odborníci očekávají, že Orco vykáže za předchozí rok ztrátu minimálně 100 milionů eur (2,65 miliardy korun. Ještě v roce 2007 přitom firma dosáhla zisku 87,5 milionu eur (2,2 miliardy korun).

Na rozuzlení celého případu musí všichni zúčastnění počkat alespoň do této středy. Tehdy snad totiž společnost Orco již opravdu zveřejnění hospodářské výsledky za loňský rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).