Hlavní navigace

Co trápí podnikatele? Málo zaměstnanců a čím dál víc byrokracie

20. 9. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Enormní papírování, málo kvalifikované pracovní síly a pomalá digitalizace státní správy. Témata, která sužují českou podnikatelskou sféru.

V předvolebním období se stále častěji skloňují témata, která trápí české podnikatele. Z aktuálního šetření Hospodářské komory ČR vyplynulo, že jim vrásky na čele dělá aktuálně nedostatek kvalifikovaných lidí. Tento fakt vnímají doslovajako největší brzdu české ekonomiky a konkurenceschopnosti tuzemských firem.

Řešení se nabízí ve vzdělávání

Jedno z řešení, jak naložit s tímto problémem, je podle odborníků lepší vzdělávání. Konkrétně například dokonalejší zapojení studentů do praxe a zejména přiblížení učňovského školství systému duálního vzdělávání. Kromě vzdělávání bychom se měli zaměřit i na to, aby například maminky po rodičovské dovolené nebo lidé v důchodovém věku měli motivaci se vracet do zaměstnaneckého poměru, například efektivní formou zkrácených úvazků, uvádí viceprezidentka Hospodářské komory ČR Marta Nováková.

Čtěte také: Mladí nechtějí podnikat. Odrazuje je byrokracie a příliš mnoho možných sankcí

Nekonečné byrokracie neubývá

I přes stále se opakující sliby, jak nutné byrokracie ubyde, vnímají ji podnikatelé stále jako enormní. Podle jejich slov je nutné přistoupit k rychlejší digitalizaci státní správy. Kritizují také příliš vysoký počet státních zaměstnanců a nízkou efektivitu státní administrativy.

Nad posledními absurdními kroky naší vlády v souvislosti se snižováním administrativní zátěže se zamýšlel redaktor serveru podnikatel.cz Daniel Morávek. Čtěte jeho komentář Vláda prý snižuje byrokracii, za příklad dává úlevy u kontrolních hlášení

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).