Hlavní navigace

Co uvést do daňového přiznání, pokud jste OSVČ vedlejší po mateřské dovolené?

22. 8. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jak se vypořádat s daňovým přiznáním, jestliže jste v průběhu roku ukončila mateřskou dovolenou a začala kromě zaměstnání i podnikat?

Radíme v naší odborné daňové poradně.

Dotaz z poradny

Část roku jsem byla na mateřské dovolené a od 21. 7. na rodičovské. Od konce června mám živnostenská oprávnění na zámečnictví. Daně chci řešit paušálně, takže prý 80% a příjmy počítám bez odečtení výdajů asi 150 000 korun. Do toho pracuji u svého zaměstnavatele, ale na jiné pozici, a to od 3. 7. na dohodu o pracovní činnosti. Tady počítám příjmy kolem 70 000 Kč a platí se mi sociální a zdravotní pojištění. Mám dvě děti, z toho jedno se mi narodilo 6. 3. a druhé je starší. Co všechno musím/mohu uvést v daňovém přiznání

Odpověď

Součástí daňového přiznání za rok 2017 u vás budou:

  1. Příjmy ze závislé činnosti, které uvedete do daňového přiznání ve výši dle potvrzení od zaměstnavatele. Do DP uvedete samozřejmě i pojistné hrazené zaměstnavatelem nad rámec hrubých mezd a sražené zálohy na daň z příjmů.
  2. Příjmy ze živnosti, ke kterým si můžete uplatnit paušální výdaj (řemeslná živnost = výdaj 80 % z hodnoty příjmů), pro rok 2017 je novelou zákona o daních z příjmů č. 170/2017 Sb. účinnou od 1. 7. 2017 zrušeno ustanovení § 35ca, které omezovalo uplatnění daňového zvýhodněn na děti v případě, že poplatník uplatňuje paušální výdaje.

Peněžitá pomoc v mateřství ani rodičovský příspěvek do DP nepatří, jde o osvobozený příjem.

Daňové zvýhodnění na druhé dítě uplatníte již za měsíc březen. Pro rok se zvýšila sleva na druhé a třetí dítě, na druhé dítě činí sleva (pro celý rok 2017 zpětně) 19 404 Kč. Na první dítě tedy uplatníte daňové zvýhodnění ve výši 13 404 Kč/rok, na nově narozené dítě uplatníte 10/12 z roční částky 19 404 Kč.

V souvislosti se souběhem OSVČ a závislé činnosti doporučuji, abyste si prověřila, zda správně platíte pojistné z titulu OSVČ („OSVČ vedlejší“) a zda jste souběh oznámila též své zdravotní pojišťovně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).