Hlavní navigace

ČSSZ vybrala letos na pojistném miliardy, hlásí rekord v úspěšnosti výběru

17. 7. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká správa sociálního zabezpečení má úspěch s výběrem pojistného. To se za půl rok přitom dostalo do výše stovek miliard korun. Kolik přesně?

Úspěšnost ve výběru pojistného na sociálním zabezpečení se pohybuje ve výši 99,5 %. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) je tak ve výběru úspěšná.

ČSSZ vybrala méně, než vyplatila

Celkem od ledna do konce letošního června vybrala na pojistném na sociální zabezpečení bezmála 214 miliard korun. Skončila ale v pomyslném minusu, protože na důchodech a dávkách nemocenského pojištění vyplatila 220 miliard korun.

Čtěte více: Štěch rozšířil řady dojmologů. Nechejte už proboha OSVČ na pokoji

I tak je takový výsledek úspěch, protože před dvěma lety byl rozdíl téměř dvojnásobný. Inkaso pojistného na důchodové pojištění činilo od počátku roku rekordních 198 miliard korun. Výdaje na důchodové dávky činily 205 miliard korun, z toho na starobní důchody bylo vyplaceno 166 miliard korun.

Počet OSVČ byl na konci června u hranici milionu lidí

Z údajů ČSSZ dále vyplývá, že evidovala přes 278 tisíc zaměstnavatelů, kteří zaměstnávali 4 a půl milionu zaměstnanců. Osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) bylo na konci června 992 tisíc. Více než dvě třetiny z nich si zároveň platily zálohy na důchodové pojištění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).