Hlavní navigace

ČT už právníka vypovědět nechce, chyba byla prý v komunikaci. Kdo ponese vinu?

8. 8. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 258398
ČT ještě ve středu navečer uváděla, že za chybný výběr oslovených podnikatelů, kteří jí měli dlužit poplatky, může právník Kalcso. Poté ale došlo k obratu a jako důvod pochybení byla určena špatná komunikace. Do hry navíc vstoupila neznámá vyhledávací agentura.

Za viníka chybného výběru adresátů byl takřka celý včerejší den označován advokát Dalibor Kalcso. Po společném jednání advokátní kanceláře a České televize ale došlo ke změně postoje a za příčinu mylného výběru podnikatelů se označila špatná komunikace tří zúčastněných subjektů. Tím třetím subjektem má být neznámá vyhledávací agentura, o jejíž existenci se do té doby nikdo nezmínil. K tomu všemu televize obrátila i v otázce vypovězení spolupráce s právníkem Daliborem Kalcsem, právníka totiž navzdory předchozím prohlášením vyhodit už nechce.

Česká televize se živnostníkům omluvila, ale…

Během srpna oslovila jménem České televize jí zmocněná advokátní kancelář Dalibora Kalcsa přes 25 000 podnikatelů, po kterých požadovala zaplacení koncesionářských poplatků a přirážky k poplatkům činící 10 000 Kč. V případě nezaplacení vyhrožoval Kalcso soudem a úroky z prodlení. Dále v dopise uváděl, že má k dispozici podklady, ze kterých vyplývá, že televizní přijímač nemají tito podnikatelé řádně přihlášený. Výzva se měla týkat živnostníků, kteří vyrábějí, opravují či prodávají televizní přijímače. Čtěte více: Živnostníci, třeste se! Advokát s plnou mocí České televize vymáhá neexistující dluhy.

Problém ovšem nastal, když se zjistilo, že kancelář advokáta Kalcsa oslovila i podnikatele, kteří v těchto oborech nepodnikají. Kancelář totiž rozeslala dopis všem podnikatelům, kteří mají (či měli) díky svému oboru živnosti možnost opravovat nebo prodávat televizní a rozhlasové přijímače. To ovšem neznamená, že tak také reálně činí. Přitom podle zákona č. 348/2005 vzniká povinnost platit televizní poplatky tehdy, pokud podnikatel skutečně tato zařízení vyrábí nebo opravuje, uvedl serveru Podnikatel.cz Tomáš Bartovský, tiskový mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu.

Českou televizi tak zahrnulo množství dotazů a stížností. Televize na to včera v poledne zareagovala omluvou a vzkazem živnostníkům, že pokud byli osloveni neoprávněně, tj. nevyrábějí, neopravují, či neprodávají televizní přijímače, na dopis nemusí reagovat a nehrozí jim za to žádný postih.

Přesto raději právníci doporučují na dopis zareagovat a definitivně se od dluhů distancovat. Raději bych podnikatelům poradil na dopis odpovědět a od dluhů se distancovat. Je to jistější, i když se dá předpokládat, že Česká televize takovou chybu již znovu neudělá, doporučil podnikatelům právník advokátní kanceláře Havel & Holásek Jan Hladký. Čtěte více: ČT se omluvila podnikatelům. Ti nemusí na dopis reagovat.

Způsob, obsah a zejména forma, jakou byli lidé v těchto dnech osloveni, je pro mne naprosto nepřijatelná. V žádném případě nepřipustím, aby s našimi diváky bylo jednáno tímto způsobem, uvedl v prohlášení generální ředitel České televize Jiří Janeček.

Osloveni byli i již nepodnikající osoby

Podnikatelé, které Dalibor Kalcso oslovil neoprávněně, byli šokováni, někteří si ihned stěžovali a v podstatě všichni rozhořčeně protestovali proti takovémuto způsobu jednání.

Křivě obviňuje lidi na základě naprosto neověřených informací a vyhrožuje tučnými pokutami. Klidně k soudu půjdu a pak se pan Kalcso bude divit, reagoval v diskuzi čtenář serveru Podnikatel.cz.

Posílám zpět doporučený dopis, kde se distancuji od dluhu a žádám o předložení důkazů proti mně, připojil se k němu jiný čtenář.

Musím přiznat, že to bylo pro mne šokující, jelikož i když jsem chvíli činnost provozoval, nikdy jsem na firmu žádný TV přijímač neměl a ani jej do žádného PC nenamontoval, podělil se o další zážitek čtenář, který přerušil podnikání již v roce 2000.

Vzhledem k tomu, že touto akcí bylo osloveno mnoho podnikatelů mylně, rozhodla se Česká televize výzvy neplatičům dočasně pozastavit. Televize zároveň ovšem upozornila, že všechny předešlé kroky, které učinila, byly v souladu se zákonem a zůstávají v platnosti. Tímto oznámením se pozastavují pouze výzvy zaslané v průběhu srpna 2008 a jen v těch případech, ve kterých se objevil odkaz na výrobu, opravu nebo prodej televizních přijímačů, upřesnil Ladislav Šticha, tiskový mluvčí České televize.

Tato skutečnost má prospět i podnikatelům, kterým byla výzva zaslána oprávněně. Podnikatelé, kteří byli v průběhu této akce osloveni oprávněně, získávají včerejším rozhodnutím dostatek času, aby uvedli placení zákonem stanovených poplatků do pořádku, dodal Šticha.

Česká televize nejdříve připustila možnost, že s Kalcsem rozváže smlouvu, aby ji později ve večerních zprávách vyloučila. Jeho jednání však nezůstane bez odezvy u advokátní komory ČR. Již několik stížností Česká advokátní komora na chování pana Kalcsa v této kauze obdržela a jsou přešetřovány nezávislým kontrolním orgánem České advokátní komory, informovala server Podnikatel.cz Iva Chaloupková, tisková mluvčí České advokátní komory. Komora při setření též plánuje spolupracovat i s klientem advokáta, tj. s Českou televizí.

Podle jaké databáze byly dopisy rozeslány?

K omylu došlo dle společného vyjádření České televize a advokátní kanceláře JUDr. Dalibora Kalcsa na základě nedostatečné komunikace mezi televizí, advokátní kanceláří a vyhledávací agenturou. Problém vznikl chybou v komunikaci těchto tří subjektů, přičemž zdůrazňuji, že má kancelář kontaktované subjekty ani nevyhledává ani neurčuje, obhajuje se pro server Podnikatel.cz Dalibor Kalcso. V prohlášení České televize k tomu Kalcso navíc uvedl, že příčinou mylného oslovení některých živnostníků zřejmě bylo odeslání údajů z databáze, která neprošla jinak běžně prováděnou poslední řádnou kontrolou.

Kdo může za chybný výběr neplatičů koncesionářských poplatků?

  • Česká televize
    61 %
  • Advokát Dalibor Kalcso
    8 %
  • Vyhledávací agentura
    1 %
  • Všichni zúčastnění
    29 %

To je ovšem v rozporu s tím, co do té doby tvrdila Česká televize, kdy přičítala chybu advokátovi Kalcsovi a tvrdila, že subjekty si dohledal v živnostenském a obchodním rejstříku, což navíc potvrdila i reportáží ve večerních zprávách. Proti tomu ale již od počátku hovořil fakt, že existuje více verzí rozeslaného dopisu. Navíc také do případu vstoupila jistá vyhledávací agentura, o které předtím nepadlo ani slovo. Na dotaz, kdo tedy dodal advokátní kanceláři databázi potenciálních neplatičů, odpověděl Dalibor Kalcso vyhýbavě: V této záležitost plně odkazuji na aktuální prohlášení ČT s tím, že jsem vázán mlčenlivostí. Současně doporučil kontaktovat s dotazem Českou televizi. Ta na tyto otázky serveru Podnikatel.cz doposud neodpověděla. Kdo tedy může za nepřesný výběr adresátů?

Naní ani jasné, jak pro příště hodlá televize řešit databáze neplatičů. Příští týden budeme se smluvními partnery hledat řešení, které do budoucna zabrání vzniku podobně nepřijatelných situací, ubezpečil Ladislav Šticha.

Náhled 1.verze dopisu

pro zvětšení klikněte na náhled

Kalcso 01
Kalcso 02

Zdroj: diskuze na Živě.cz

Náhled 2.verze dopisu

pro zvětšení klikněte na náhled

kalcso-treti

Zdroj: Čtenář business serveru Podnikatel.cz

Podnikatelé si stěžují na nepřesnosti v živnostenském rejstříku

Někteří podnikatelé si v souvislosti s touto kauzou také stěžují, že s novelou živnostenského zákona se nepřesně předefinovaly náplně jednotlivých živností. Já měl osobně kdysi veden živnostenský list na výrobu audiovizuálních děl, po 1.7. mi tam naběhl nesmyslně tento obor: Výroba filmů a videozáznamů. Nechápu, jak z původního oboru přišli na tento, sdělil jeden ze čtenářů serveru Podnikatel.cz. Ministerstvo průmyslu a obchodu s tímto ale nesouhlasí.

Brand24

Problém nevznikl tím, že se změnily obory činností, ale tím, že pan Kalcso dal rovnítko mezi možnost vykonávat určitou činnost a její reálné vykonávání, tvrdí Tomáš Bartovský. Výroba a oprava televizorů se řadí do skupiny řemeslných živností Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení. Jedná se o živnost řemeslnou, po i před novelou živnostenského zákona, doplnil Bartovský.

Vláda již každopádně schválila nařízení, ve kterém konkretizuje obsahové náplně jednotlivých živností.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).