Hlavní navigace

Cukr a bič. Nejprve #EET a spol., teď vláda podpoří venkovské podnikatele

22. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vláda včera schválila podporu malých a středních podnikatelů ve znevýhodněných venkovských oblastech.

Konkrétně budou moci čerpat zvýhodněné úvěry až do výše 3 milionů korun nebo si nechat proplatit část úroků z komerčních úvěrů.

Vláda podpoří venkovské podnikatele

Vláda na svém včerejším zasedání podpořila návrh ministerstva zemědělství, který si klade za cíl podpořit malé a střední podnikatele ve znevýhodněných venkovských oblastech. Cílem je podpořit život v odlehlých obcích a zastavit jejich vylidňování. Podporu chceme zaměřit na drobné, malé a střední podnikatele, kteří na vesnicích hrají naprosto klíčovou roli. Tvoří totiž základní infrastrukturu a obslužnost venkova, ať už jde o malé obchody, řemesla nebo střední firmy zaměstnávající místní lidi, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Plánovaná podpora má mít dvě různé formy, poskytována bude prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky. První je možnost získat až třímilionový zvýhodněný úvěr, případně finanční příspěvek až do výše 15 tisíc euro v režimu podpory malého rozsahu (tzv. podpora de minimis). Doba splatnosti úvěru bude 7 let s možností odkladu splátek jistiny úvěru až o 12 měsíců.

Druhá forma podpory spočívá v úhradě části úroků z komerčních úvěrů, a to až do výše 4 procent z jistiny úvěru. V případě nemovitého majetku nesmí úvěr přesáhnout 10 milionů korun, u ostatního majetku pak 5 milionů.

Podpora má být určena malým a středním podnikatelům ve znevýhodněných obcích, určených dle metodiky rozvojového potenciálu obcí Ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Jde o obce v okrajových oblastech s klesajícím počtem obyvatel. Dle metodiky MMR jsou to obce, kde je nízký počet podnikatelských subjektů, trpí vysokou nezaměstnaností, odvody na daních jsou v lokalitě nízké (tamní obyvatelé mají nízké mzdy) a podobně,“ upřesnilo ministerstvo zemědělství.

Cukr přichází až po biči

Ačkoli se vláda nyní snaží podnikatelům na venkově pomoci, opatření typu EET, zákazu kouření nebo zvyšování minimální mzdy postihla podle podnikatelských asociací nejvíce právě na podnikatele na venkově. Už v prosinci loňského roku Asociace hotelů  a restaurací České republiky varovala, že zákaz kouření dopadne hlavně na venkovské hospody.

Jak zase například nyní upozorňuje Hospodářská komora ČR, skokový plošný růst minimální mzdy, který včera rovněž vláda podpořila, poškodí ekonomicky méně vyspělé regiony. „Větší problém vyrovnat se s takovým růstem mzdových nákladů mají také malé a střední podniky a živnostníci a zaměstnavatelé působící na venkově, upozornil Miroslav Diro, mluvčí Hospodářské komory ČR.

Daně x

Že zvýšení minimální mzdy dopadne více na venkovské podniky, si myslí i Zdeněk Juračka, předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO). Zvyšování mzdy totiž škodí zkráceným pracovních úvazkům, které mají v mnoha případech právě zaměstnanci malých venkovských obchodů. Zaměstnanci, kteří pracují na zkrácený pracovní úvazek, si totiž musí doplácet ze svého zdravotní pojištění až do výše minimálního vyměřovacího základu. Čím vyšší minimální mzda, tím se zvyšuje hranice minima zdravotního pojištění.

Čtěte více: Minimální mzda vzroste. Pohroma pro částečné úvazky a venkov, tvrdí podnikatelé

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).