Hlavní navigace

Další bič na OSVČ. Budou se jim doměřovat daně na základě tvrdých dat z #EET

16. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

U osob samostatně výdělečně činných klesá podle ministerstva financí daňový výnos, a tak si na ně posvítí. Využije k tomu tvrdá data z EET.

Kdo dluží státu, dluží nám všem. Taková je rétorika ministerstva financí, a protože od osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) přitéká do státní kasy stále méně peněz, ušije na ně resort bič v podobě přesnějšího doměřování daní.

Ministerstvo nebere v potaz, že dlouhodobě klesá také počet OSVČ

To bude probíhat na základě tvrdých dat, která získá ministerstvo, respektive finanční správa z elektronické evidence tržeb (EET) ale i kontrolního hlášení k DPH. Je třeba si zde, mezi představiteli věřitelů, uvědomit, když někdo neodvádí daně, tak to dluží nám všem ostatním, a my ostatní jsme jeho věřiteli, prohlásil na Fóru věřitelů ředitel odboru Strategie daňové politiky ministerstva financí Zdeněk Hrdlička. Píše to dnešní Právo.

A právě podle Hrdličky je patrný dlouhodobě klesající daňový výnos u osob samostatně výdělečně činných. Hrdlička však přitom vůbec nebere v potaz to, že počet OSVČ dlouhodobě klesá. Jenom v červnu letošního roku ubylo přes 500 podnikajících fyzických osob. Podnikatelé totiž raději zakládají firmy.

Čtěte více: Začít podnikat jako OSVČ už neláká, lidé raději zakládají firmy

Nevedete účetnictví? Budete pod drobnohledem berňáku

Berňák chce i přesto podle Práva detailně analyzovat údaje z evidence tržeb a v následujících letech použít k přesnějšímu doměřování daní podnikatelů. Zaměří se především na ty, kteří nevedou účetnictví, nebo pokud najde berňák rozpory v účtech. 

Čtěte také: Za vším hledej ženu, i za rekordním počtem lidí podnikajících na vedlejšák

Jak Hrdlička ve své prezentaci na fóru upřesnil, tržby jsou stále kráceny až o 170 miliard korun ročně. Uvedl to s odvoláním na Český statistický úřad. Letos by přitom díky EET a kontrolnímu hlášení mělo přitéct do státní kasy více než pět miliard korun navíc. 

Brand24

Jak píše Právo, za prvních devět měsíců letošního roku je státní kasa bohatší díky těmto novým nástrojům o 3,2 miliard korun. Hrdlička si však na konferenci povzdechl, že pokud by se restauracím nesnižovala sazba DPH z 21 na 15 procent, přínos mohl být mnohem vyšší. 


Další redakční tip

Prodávají nebalené zboží, na zisk nehledí. Jaký je jejich podnikatelský příběh?

Nová generace podnikatelů se už zdaleka nepodobá té z počátku 90. let, kdy šlo mnoha lidem především o co největší zisk. Dnes se podniká s ohledem. Čtěte celý článek

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).