Hlavní navigace

Další bič na OSVČ. Budou se jim doměřovat daně na základě tvrdých dat z #EET

16. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

U osob samostatně výdělečně činných klesá podle ministerstva financí daňový výnos, a tak si na ně posvítí. Využije k tomu tvrdá data z EET.

Kdo dluží státu, dluží nám všem. Taková je rétorika ministerstva financí, a protože od osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) přitéká do státní kasy stále méně peněz, ušije na ně resort bič v podobě přesnějšího doměřování daní.

Ministerstvo nebere v potaz, že dlouhodobě klesá také počet OSVČ

To bude probíhat na základě tvrdých dat, která získá ministerstvo, respektive finanční správa z elektronické evidence tržeb (EET) ale i kontrolního hlášení k DPH. Je třeba si zde, mezi představiteli věřitelů, uvědomit, když někdo neodvádí daně, tak to dluží nám všem ostatním, a my ostatní jsme jeho věřiteli, prohlásil na Fóru věřitelů ředitel odboru Strategie daňové politiky ministerstva financí Zdeněk Hrdlička. Píše to dnešní Právo.

A právě podle Hrdličky je patrný dlouhodobě klesající daňový výnos u osob samostatně výdělečně činných. Hrdlička však přitom vůbec nebere v potaz to, že počet OSVČ dlouhodobě klesá. Jenom v červnu letošního roku ubylo přes 500 podnikajících fyzických osob. Podnikatelé totiž raději zakládají firmy.

Čtěte více: Začít podnikat jako OSVČ už neláká, lidé raději zakládají firmy

Nevedete účetnictví? Budete pod drobnohledem berňáku

Berňák chce i přesto podle Práva detailně analyzovat údaje z evidence tržeb a v následujících letech použít k přesnějšímu doměřování daní podnikatelů. Zaměří se především na ty, kteří nevedou účetnictví, nebo pokud najde berňák rozpory v účtech. 

Čtěte také: Za vším hledej ženu, i za rekordním počtem lidí podnikajících na vedlejšák

Jak Hrdlička ve své prezentaci na fóru upřesnil, tržby jsou stále kráceny až o 170 miliard korun ročně. Uvedl to s odvoláním na Český statistický úřad. Letos by přitom díky EET a kontrolnímu hlášení mělo přitéct do státní kasy více než pět miliard korun navíc. 

skoleni_15_4

Jak píše Právo, za prvních devět měsíců letošního roku je státní kasa bohatší díky těmto novým nástrojům o 3,2 miliard korun. Hrdlička si však na konferenci povzdechl, že pokud by se restauracím nesnižovala sazba DPH z 21 na 15 procent, přínos mohl být mnohem vyšší. 


Další redakční tip

Prodávají nebalené zboží, na zisk nehledí. Jaký je jejich podnikatelský příběh?

Nová generace podnikatelů se už zdaleka nepodobá té z počátku 90. let, kdy šlo mnoha lidem především o co největší zisk. Dnes se podniká s ohledem. Čtěte celý článek

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).