Hlavní navigace

Další podvod se zápisem do rejstříku. Dávejte si pozor na firmu INDAB

26. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Podnikatelé mohou v těchto dnech obdržet fakturu nebo být i telefonicky kontaktováni se žádostí o zaplacení faktury do nesmyslné databáze. Faktura je podvod.

Odesílatelem tohoto podvodného dopisu je společnost INDAB, která má sídlo ve Vídni.

Ta rozesílá fakturu za zápis do „Největší mezinárodní databáze registrovaných značek“. Jenže se jedná o podvod. Upozorňuje na to na svých stránkách Úřad průmyslového vlastnictví

Za zápis do databáze si společnost INDAB účtuje shodně 27 760 korun. Firma si konkrétně fakturuje částku za zápis do databáze na serveru indab.org pro období 2017 – 2019. Faktura na první pohled působí zcela seriózně, což potvrzuje také strmě vzrůstající počet společností, které se na nás obracejí s dotazem, zda ji mají proplatit, říká patentová expertka Michaela Chytilová, podle které nejde o oficiální rejstřík. 

V databázi se aktuálně nachází 1811 českých subjektů. Podle Chytilové ale není možné odhadovat, zda za zveřejnění firmy skutečně zaplatily, nebo slouží pouze jako podpůrný argument pro uhrazení faktury za zápis. 

Zaplatili jste? Podejte trestní oznámení, máme vzor

Pokud podnikatel takovou fakturu v dobré víře uhradí, nezbývá než požadovat od podvodné společnosti vrácení částky, a to i v případném soudním řízení. Většina bank také umožňuje storno příkazu, avšak nejpozději den před datem splatnosti, upozorňuje daňová poradkyně Hana Uhýrková ze společnosti KODAP.

Pokud podnikatel obdrží podobnou fakturu, může ji rovnou vyhodit do koše a nezabývat se jí. Pokud již byla uhrazena, je možné ji na společnosti vymáhat zpětně, ale šance je mizivá. Nezbývá poté nic jiného než podat trestní oznámení a zaplacené částky se domáhat soudně. Vzor trestního oznámení si můžete stáhnout online

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).