Hlavní navigace

Další průšvih Lidlu s masem. Prodával šizený hovězí guláš

19. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Aktualizováno: Doplněno vyjádření Lidlu (19. 5. 2016 12:35)
Šizený guláš je druhým prohřeškem Lidlu, který se týká masa. V prvním případě prodával vepřové mleté s bakterií salmonella. Vroubek má i Tesco a Kaufland.

Maloobchodní řetězec Lidl má černý květen. Již podruhé v jednom měsíci si na něj posvítila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SPZI) a prokázala mu prohřešky. Oba se přitom týkají masa.

Jak začátkem května informoval server Vitalia.cz, Lidl pustil do oběhu čerstvé vepřové mleté z polského dovozu, které obsahovalo bakterii salmonelly. Předmětná potravina nesla označení s datem použitelnosti do 30. 4. 2016 a Lidl ji už neprodává. V případě vepřového mletého masa jsme výsledky rozboru od SZPI obdrželi až šest dní po uplynutí data spotřeby. V tu dobu nebyl výrobek již v prodeji. V uvedeném výrobku byla zjištěna kontaminace u jednoho z pěti vzorků odebraného v prodejně v Děčíně. Na základě zprávy SZPI jsme si vyžádali veškerou výrobní dokumentaci včetně laboratorních rozborů od dodavatele ke kontrole, upřesnila první případ Zuzana Holá, mluvčí Lidlu. 

Teď se dostal Lidl pod drobnohled SPZI již podruhé. Prodával totiž půl kilovou konzervu hovězího guláše, který měl obsahovat 80 % hovězího masa. Laboratorní rozbor tzv. dusíkovou metodou ale prokázal přítomnost masa v hodnotě 52,3%, komentoval nález Pavel Kopřiva, mluvčí SPZI. 

Na základě výsledků rozboru SZPI jsme výrobek Coquette Hovězí guláš neprodleně stáhli z prodeje. Neodpovídající kvalitu řešíme s výrobcem, doplnila pro server Podnikatel.cz Holá, která tak zdůrazňuje, že v obou případech se jedná o problém na straně dodavatele. 

Druhý průšvih s masem? Lidl zůstane v hledáčku inspekce

Podle SPZI se tak Lidl dopustil ke klamání spotřebitele a inspekce ihned nařídila stáhnout výrobek z prodeje. Lidlu teď hrozí pokuta a navíc se inspekce jen tak nezbaví. Ta totiž potvrdila, že kvůli již druhému prohřešku ji Lidl zůstane v hledáčku: Vzhledem k opakovaným zjištěním falšování u masných výrobků bude inspekce v kontrolách tohoto segmentu pokračovat, doplnil Kopřiva. 

Brand24

Falšování masných výrobků také v Tescu a Kauflandu

Prodeje falšovaného masného výrobku se však dopustilo i Tesco. To zase prodávalo balené mini párečky, které měly obsahovat vepřové maso z kýty 93%. Skutečnost byla jiná. Maso bylo zastoupeno pouze ze 78,2 %. Podrobný případ našla inspekce i v řetězci Kaufland. Ten dal do oběhu německou mortadelu, která měla obsahovat 70 % masa. Testy bylo zjištěno zastoupení masa pouze z 57 %. 

Také v těchto případech zahájí SPZI s maloobchodním řetězci správní řízení o uložení pokuty. 

Za tyto produkty dostane Lidl, Tesco a Kaufland pokutu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).