Hlavní navigace

Další šikana berňáku? Kvůli daňové kontrole z Prahy do Plzně. FS to odmítá

23. 6. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podnikatel se sídlem v Praze jezdí řešit daňovou kontrolu do Plzně. Zbytečně nákladné a ztráta času. Berňák se ale brání, naopak, správci daně jezdí k plátcům.

Šikana ze strany finanční správy nabrala novou podobu, alespoň tak začíná zpráva na profilu na Facebooku daňové kanceláře TOMÁŠ GOLÁŇ, daňová kancelář s.r.o., ve které autor popisuje nové metody berňáků, jak poplatníkům daně znepříjemnit život. Vychází ze zkušenosti jednoho ze svých klientů. 

Čtěte také: Pokud je finanční správa náročná na firmy, musí být i na sebe, říká soudce Šimka

Dle daňového poradce Tomáše Goláně finanční správa předává kontroly subjektů z jednoho města do jiného: Například z Prahy do Plzně, takže máte sídlo v Praze (nikoliv virtuální), statutární orgán bydlí v Praze, ale najednou vám přijde výzva z Územního pracoviště v Plzni k tomu, abyste se dostavili do Plzně, že s vámi bude zahájena kontrola. Takže Pražák pojede z Prahy do Plzně a zpět, jenom proto, že si to finanční správa takhle vymyslela. 

Celou zprávu si můžete přečíst ZDE 

Server Podnikatel.cz se obrátil na Generální finanční ředitelství, zda může tuto praxi potvrdit, či vyvrátit. To však podobné postupy odmítlo s tím, že poplatníci rozhodně nemusí dojíždět na finanční úřady do jiných měst kvůli zahájení daňové kontroly. Jak uvádí mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová, je to zcela naopak: Správce daně je ten, kdo jezdí za daňovým subjektem, pokud se samozřejmě vzájemně nedohodnou jinak. K daňovému subjektu může na daňovou kontrolu přijít jakýkoliv finanční úřad, nejen ten, který je jeho obecně místně příslušným správcem daně. 

Konec místní působnosti berňáků

Od srpna minulého roku však nabyla účinnosti novela zákona, která odstraňuje místní působnosti finančních a celních úřadů. Novinky se týkají především daňových kontrol. Firmy, které například sídlí v Praze, může nově zkontrolovat jakýkoli finanční úřad v republice. Například daňový subjekt, jehož daně spravuje Finanční úřad pro hlavní město Prahu, může být kontrolován úředními osobami Finančního úřadu pro Středočeský kraj. Pro daňový subjekt se absolutně nic nemění, má stejná práva a povinnosti, jako kdyby ho kontroloval jeho „domovský“ finanční úřad, potvrzuje Petra Petlachová. 

Psali jsme: Na firmy z Prahy může daňová kontrola odevšad, končí místní působnost berňáků

Novinka z loňského roku se dotýká následujících institutů daňového práva procesního:

Brand24

Čtěte také: Strašák jménem daňová kontrola. Seznamte se s ním krok po kroku

Zkušenost s postupy finanční správy daňového poradce Tomáše Goláně, respektive jeho klienta, mluví také o zahájení daňové kontroly před samotným vyměřením daně, což je, jak uvádí ve své zprávě, dle Nejvyššího správního soudu možné pouze v případech, kdy bude potřeba rozsáhlé dokazování, v ostatních případech je nutno zahájit postup k odstranění pochybností. Petra Petlachová z Generálního finančního ředitelství však oponuje, že tento postup je za určitých okolností možný: V případech, kdy správce daně řeší složité podvodné řetězce, je oprávněn zahájit kontrolu před vyměřením daně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).