Hlavní navigace

Další změny v DPH. V tomto případě dobrá zpráva

10. 11. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Od 1. prosince klesne restauracím sazba DPH z 21 na 15 procent, a to v souvislosti se zavedením povinné evidence tržeb. Poslanci ale odklepli další změnu.

Změny v DPH se tentokrát týkají časopisů a noviny. U nich by měla sazba DPH klesnout na 10 %. Návrh ještě musí posvětit senát a prezident.

Vláda přitom přitom ještě vloni s tímto návrhem vyslovila nesouhlas. Ve středu ho však podpořila řada koaličních poslanců včetně opozičních. Pokud novela projde přes obě komory Parlamentu i prezident, měla by být účinná již od 1. ledna příštího roku. 

Nižší DPH u novin přinese pomůže investicím do kvality obsahu

Změna v sazbě prospěje především vydavatelům. Ušetří jim ročně zhruba 450 milionů korun. Tyto peníze by mohli investovat do dalšího rozvoje obsahu. A také do technologických zlepšení, což přinese prospěch čtenářům a napomůže obsahové a názorové pluralitě tisku, která je důležitá pro další pozitivní vývoj demokratické společnosti. Snížení sazby prospěje především malým a středním vydavatelům, kteří jsou více závislí na prodeji tisku a nemají jiné finanční zdroje pro další rozvoj, reagovala bezprostředně na rozhodnutí poslanců Unie vydavatelů.

Podle ní je také důležité to, že že se po dvou letech vyrovná výše sazby DPH novin a časopisů s knihami, u nichž byla sazba snížena již od roku 2015, což se pozitivně projevilo na rozvoji odvětví knižního nakladatelství.

DPH se sníží i restauracím

Změna v DPH novin a časopisů přijde na řadu přesně měsíc poté, co se sníží sazba DPH u restaurací. Vyplývá to ze zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o evidenci tržeb. Právě restaurace společně s hotely bude muset vést EET v první vlně.

Čtěte také: Od prosince klesne restauracím sazba DPH z 21 na 15 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).