Hlavní navigace

Daň z nabytí nemovitých věcí bude platit kupující, nejdříve však až od září

3. 6. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Daň z nabytí nemovitých věcí bude nově na bedrech kupujícího. Zároveň zanikne institut ručení. Změny ale začnou platit nejdříve v září.

Daň z nabytí nemovitých věcí bude nově platit kupující. Původně měly změny platit už od letošního dubna, nyní to však vypadá, že novela nabude účinnosti až v září.

Změny nastanou nejdříve v září

Poslanecká sněmovna před pár dny schválila novelu, kterou se mění zákonné opatření o dani z nabytí nemovitých věcí. Nově bude daň z nabytí nemovitých věcí vždy platit kupující. Novela rovněž počítá s tím, že zanikne institut ručení za daň. Aktuálně je poplatníkem daně primárně prodávající. Zároveň ovšem nyní platí, že kupující ručí za to, že prodávající daň odvede. V kupní nebo směnné smlouvě se lze ale dohodnout, že poplatníkem daně bude kupující. Co se týče sazby daně, ta zůstane na 4 %.

Novela nabude účinnosti 3 měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Posvětit ji musí ještě senát a prezident. Pokud vyjde ve Sbírce do konce června, nabude účinnosti v září. Jestliže se však novela někde “zadrhne” a ve Sbírce se objeví až v červenci, budou změny platit od října. Původně měly přitom novinky platit již od dubna letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).