Hlavní navigace

Daně z příjmů? Noční můra podle NKÚ, který se pustil i do kritiky ministerstva

21. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Velmi ostře se do práce ministerstva financí obul Nejvyšší kontrolní úřad. Podle něj resort několikrát porušil zákon a vůbec nesleduje dopady změn v daních.

Nepřehledné daně, zbytečné pokuty a nesledování dopadů změn v daních na státní rozpočet. To jsou hlavní výtky, které má Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) vůči daním z příjmů, ale také ministerstvu financí, které je správcem daně. 

Ministerstvo porušuje zákon, tvrdí NKÚ

Podle NKÚ navíc ministerstvo financí opakovaně porušilo zákon při elektronickém výběru daní. Resort se brání, že systém daní je skutečně nepřehledný a zbytečně uložené pokuty svádí na lidský faktor, přitom těmto chybám by měl předcházet informační systém. Ten je však zastaralý a ministerstvo financí připravuje v tomto ohledu změnu.

Čtěte také: Ministerstvo financí neodvedlo u #EET kvalitní práci, kritizují daňoví poradci

Ta se týká i chystaného zákona, který by měl ten současný o daních z příjmů zcela nahradit. Nový zákon bude podle resortu jednoduchý a odolnější proti negativním dopadům častého zavádění výjimek. Nedílnou součástí nového konceptu bude tzv. katalog parametrů, který bude obsahovat přehled všech daňových výjimek včetně kvantifikace jejich dopadů na příjmy z této daně, čímž bude zároveň vyhověno dalším požadavkům NKÚ, uvedlo ministerstvo na svém webu v reakci na nález NKÚ. 

Podle NKÚ resort ani nesleduje dopady změn na státní rozpočet

Úřad zároveň ministerstvo kritizoval kvůli tomu, že nedokázalo přesně odhadnout příjmy z daní do státní kasy při realizovaných změnách v zákoně. Odhady se lišily až o 6 procent. Uváděné odchylky se týkaly zejména důsledků realizace nálezu Ústavního soudu, kterým bylo umožněno zpětné uplatnění základní slevy na dani zaměstnaným důchodcům či realizace nálezu Ústavního soudu ve věci zrušení zdanění státních příspěvků na stavební spoření, brání se ministerstvo. 

skoleni_15_4

Čtěte také z archivu: Ministerstvo vzkazuje soudu: „Sorry jako“, kontrolní hlášení včas nezměníme

Jenže to mělo podle NKÚ chybovat i v uložených pokutách. V osmi případech údajně berňák nevyzval poplatníka, aby opravil své elektronicky podávané přiznání a rovnou uložil pokutu. Tomu kontruje resort tím, že poplatník je povinen podávat přiznání ve struktuře požadované finanční správou. Zjištěné pochybení v počtu osmi nezaslaných výzev proto není systémovým pochybením, ale jde o individuální chybu člověka, která je napravitelná možností podat odvolání proti rozhodnutí o pokutě, doplnilo ministerstvo. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).