Hlavní navigace

Daňová složenka se po 5 letech vrací, právnické osoby však mají smůlu

16. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Ministerstvo financí, podle licence: Public domain
Daň z příjmů, daň z nemovitých věcí a daň z převodu nemovitých věcí půjde od března 2016 zaplatit daňovou složenkou. Novinka se ovšem týká jen fyzických osob.

Daňové složenky, díky kterým lze zaplatit daně na poště bez poštovného, se po pěti letech vrací. Od letošního 1. března jimi budou moct fyzické osoby zaplatit vybrané daně bezplatně na poště. Přístí rok by navíc mělo být umožněno platit daně i kartou.

Daňová složenka se vrací

Od 1. března 2016 budou moct občané (fyzické osoby) zaplatit daň z nemovitých věcí, daň z nabytí nemovitých věcí (dřívější daň z převodu nemovitostí) a daň z příjmů fyzických osob podávajících přiznání opět i daňovou složenkou. Tato složenka bude standardně k dispozici na všech pobočkách České pošty a výše zmíněné daně půjde jejím prostřednictvím zaplatit zdarma na pobočkách pošty.

Přicházíme tak s obrovským usnadněním platby těchto daní pro ty, kteří chodí raději platit do pokladen finančních úřadů. Těch ale máme v současné době v celé republice jen 98 a často jsou pro obyvatele žijící na venkově strašně daleko. Síť poboček České pošty je nesrovnatelně širší, zahrnuje přes 3200 míst i v těch nejzapadlejších koutech republiky. Navíc pokladny územních pracovišť finančních úřadů jsou standardně otevřeny jenom 2 dny v týdnu a nemohou konkurovat otevírací době a klientským podmínkám poboček pošty, komentoval ministr financí Andrej Babiš.

Daňová složenka vypadá na první pohled jako běžná poštovní poukázka typu „A“. Jen v záhlaví je označená jako Poštovní poukázka A – doklad V/DS, přičemž DS znamená daňová složenka. Složenka má v horní části bílý pruh, předtištěný transakční kód (113) a konstantní symbol (0001).

Ukázka vyplněné daňové složenky

Zdroj: Ministerstvo financí

Od roku 2011 se složenka rušila kvůli úsporám

Podle finanční správy platí každoročně uvedené druhy daní platí na pokladnách finančních úřadů zhruba 1 milion poplatníků, přičemž příjem a převod jedné platby na příslušný účet státu přijde na 42,50 koruny. Za využití daňové složenky pak zaplatí stát poště 18,50 koruny. I když vezmeme v úvahu, že bezplatnou službu nyní samozřejmě využijí i občané, kteří doposud platili své daňové povinnosti obyčejnou složenkou i s poštovným, celkové náklady na zavedení daňové složenky se rozhodně nezvýší, ba naopak, je přesvědčený generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Brand24

Když se však v roce 2010 (s platností od roku 2011) daňová složenka rušila, finanční správa, tehdy ještě nazývaná daňová správa, odhadovala úspory ve výši 46,5 milionu korun. Daňová složenka byla zavedena už v roce 2006, mohly ji však využívat kromě fyzických osob i právnické osoby a platila na všechny druhy daní.

Od roku 2017 by mělo jít platit daně kartou

Daňové složenka nemá být jedinou novinkou v oblasti placení daní. Od roku 2017 by mělo být rovněž umožněno platit daně pomocí platebních karet. Bude však vybráno, na jaké daně půjde platbu kartou využít a omezí se také maximální výše platby. Aktuálně lze daně zaplatit převodem z účtu, na pokladně finančního úřadu nebo běžnou složenkou typu A na poště. Za převod částky do 5000 korun zaplatíte poště 29 korun, při platbě od 5001 do 50 000 korun vás složenka vyjde na 40 korun a za každých dalších započatých 10 tisíc Kč připlatíte dalších 6 korun. V případě daně z nemovitých věcí jde využít i SIPO.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).