Hlavní navigace

exPRESS: Daňová svoboda bude kvůli krizi později

24. 4. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Krize se podepsala na tom, že den daňové svobody bude až o šest dnů později než vloni. Takové zpoždění by ale určitě netolerovala správa sociálního zabezpečení. Přehled pro ni nejpozději příští čtvrtek.

Ve čtvrtek 30. dubna vyprší pro OSVČ termín pro odevzdání přehledu pro sociální správu »

Čtvrtek 30. dubna je poslední termín pro OSVČ, kdy mohou podat přehled pro místní okresní správu sociálního zabezpečení. Týká se to pouze těch osob samostatně výdělečně činných, kterým přiznání nezpracovává daňová poradce. Pokud OSVČ nepodá přehled včas nebo vůbec, čeká ji pokuta až 20 000 korun, nebo při opětovném nesplnění povinnosti až 100 000 korun. Doplatek na pojistném se platí nejpozději do osmi dnů ode dne podání přehledu.

Po podání Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2008 se mění výše záloh na pojistné na důchodové pojištění OSVČ. OSVČ, která vykonává samostatnou výdělečnou činnost (SVČ) hlavní, bude po podání Přehledu platit zálohy na důchodové pojištění ve výši, která se stanoví podle příjmů a výdajů na dosažení, zajištění a udržení příjmů v předcházejícím kalendářním roce. Minimální výše zálohy na důchodové pojištění je 1720 Kč měsíčně. Platba záloh na pojistné na důchodové pojištění je v případě SVČ hlavní povinná vždy, tedy i když je OSVČ ve ztrátě.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Den daňové svobody bude letos kvůli krizi o 6 dnů později

Hospodářská krize se podepsala na termínu dne daňové svobody. Letos připadá až na 13. června, tedy o šest dnů později, než tomu bylo vloni. Na stát tak letos budeme pracovat 163 dní. Hospodářská krize totiž změnila příznivý trend z předchozích dvou let. Vyplývá to z výpočtů Liberálního institutu.

Pokud se situace nezlepší, pětina podnikatelů zváží ukončení činnosti

Přes 21 % podnikatelů možná ukončí svou činnosti, pokud se hospodářská situace nezlepší. Dvě pětiny firem musely kvůli dopadům hospodářské recese snížit stav svých zaměstnanců. Asi 18 % společností meziročně ubylo zakázek a musí tak hledat nová odbytiště. Vyplynulo to z ankety Hospodářské komory ČR.

S svým „tipem“ na chod české ekonomiky přispěchal také MMF

Na výsledky českého hospodářství v tomto roce by měly sázkové kanceláře pomalu začít vypisovat kurzy. Odhady jednotlivých subjektů se shodují pouze v jednom, přijde pokles. Mezinárodní měnový fond (MMF) upřesnil prognózu vývoje české ekonomiky v tomto roce. Zatímco v předchozím výhledu počítal s poklesem české ekonomiky o 1,3 %, v aktuální zprávě již předpokládá pokles o 3,5 %.

Pomozte nám překonat dopady krize, vyzvali podnikatelé politiky

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) vyzval vládu, Parlament ČR a celou politickou reprezentaci k přijetí dalších účinných opatření, které by pomohly překonat dopady ekonomické recese. Podnikatelům vadí především nízká konkurenceschopnost ekonomiky, malá podpora investic do inovací, výzkumu a vzdělání a nedostatečně fungující bankovní trh.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Návrh změny zákona o penzijním spoření

Změnu zákona o penzijním spoření připravilo Ministerstvo financí a Ministerstvo práce a sociálních věcí. Návrh obsahuje změny ve fungování systému dobrovolného státem podporovaného penzijního zabezpečení.

Šéf resortu obchodu se chlubí, že podnikatelům snížil administrativu o 8 procent

Osm procent, takové číslo stálo za veřejnou propagaci ministra průmyslu a obchodu v demisi Martina Římana. Tomu se podle svého prohlášení podařilo vloni právě o osm procent snížit podnikatelům administrativní zátěž.

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Většina firem neomezí kvůli krizi svým zaměstnancům benefity

Zaměstnanci firem se nemusejí bát o své benefity. Jak vyplývá z průzkumu poradenské společnosti Mercer, 71 procent firem neplánuje změny ve svých nabízených benefitech. Více než polovina podniků (61 procent) ale připustila, že sníží náklady personálního oddělení, kam patří i náklady na další vzdělávání a rozvoj.

skoleni_15_4

Internetová reklama mění svou tvář, roste obliba PPC

Trendy internetových reklam v Česku se mění. Klasickou inzerci začíná stále více nahrazovat více efektivní Pay per click (PPC). Mezí hlavní výhody online reklamy přitom patří snadná měřitelnost, rychlost a široké možnosti zacílení. Vyplývá to z konference Internet Advertising Conference 2009, která se účinností reklamy v době krize zabývala.

Firmy mohou zažádat ministerstvo práce o peníze na vzdělávání zaměstnanců

Ministerstvo práce a sociálních věcí podpoří podniky, které čelí nepříznivé ekonomické situaci. Zaměstnavatelé mohou zažádat v rámci projektu „Školení je šance“ a projektu „Vzdělávejte se!“ o peníze na realizaci vzdělávacích kurzů. Projekty jsou realizovány v rámci programů Evropského sociálního fondu.

Následujte nás

Jste uživateli sociální sítě Facebook.com či mikroblogovacího systému Twitter.com? Přidejte si nás. Získáte tak exkluzivní informace s předstihem. Prostřednictvím obou služeb zároveň pravidelně vyzýváme čtenáře ke spolupráci na redakčním obsahu, staňte se jedním z nich.

Facebook - follow us

Twitter - follow us

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).