Hlavní navigace

Daňové úlevy spojené s EET nestačí, hospodští se chystají zdražovat

30. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nástup evidence tržeb pocítí také zákazník. Provozovatelé restaurací a hospod se chystají zvyšovat ceny. Kompenzace v podobě daňových výhod nestačí.

Do startu elektronické evidence tržeb už zbývají poslední hodiny. O připravenosti hospod a restaurací server Podnikatel.cz informoval v článku Ve čtvrtek startuje EET. Obešli jsme hospody a zjišťovali připravenost.

Oslovení provozovatelé restaurací se většinou na začátek jejich nové povinnosti evidovat tržby nachystali, netají se ale, že budou muset společně s evidencí tržeb sáhnout na ceny. I když se v některých případech elektronická evidence tržeb objevuje jen jako jeden z důvodů, proč zdražit.

Pivo zdražíme o 2 koruny, denní nabídku o zhruba 6 korun a minutky i o 10 a víc v závislosti na daném jídle. Ceny bych ale musel zvedat i bez zavádění EET. Lidé chtějí vyšší platy, zdražuje se. Náklady související s evidencí tržeb jsou jen jedním z důvodů pro zdražování. Zdražit budou muset všichni, bez ohledu na evidenci, uvedl pro Podnikatel.cz majitel restaurace Na Rybníčku Aleš Čermák.

Daňové úlevy spojené s EET jsou nedostatečné

Hospodští a restauratéři vnímají daňové úlevy, kterých se jim dostane po zavedení elektronické evidence tržeb, za nedostačující. 

Sleva na evidenci tržeb činí 5000 korun. Sleva se ničím neprokazuje. Jedná se o jednorázovou slevu ve výši 5000 Kč, nejvýše však do částky kladného rozdílů mezi 15 % dílčího základu daně ze samostatné činnosti a základní slevy na poplatníka. Budou ji moci uplatnit všichni poplatníci daně z příjmů fyzických osob, kteří v daném zdaňovacím období poprvé zaevidovali tržbu, kterou měli podle zákona o evidenci tržeb povinnost evidovat. Nevyčerpanou část slevy nelze v dalším roce uplatnit. Tato sleva se uplatní po uplatnění všech předchozích slev (základní sleva na dani, na manžela, na invaliditu, ZTP/P, studium, za umístění dítěte) maximálně do nuly. Teprve poté se uplatní daňové zvýhodnění.

Jak už server Podnikatel.cz informoval dříve, sleva ve výši 5000 korun náklady spojené s pořízením zařízení k EET nepokryje. A to ani v případě, sáhne-li podnikatel po řešení nejjednodušším. 

Čtěte více: Nejjednodušší řešení #EET? Sleva na dani náklady na pořízení a provoz nepokrývá

V rámci zavedení elektronické evidence tržeb klesne restauracím DPH z 21 na 15 %. Ani tato kompenzace však není podle provozovatelů dostačující. A navíc se tato daňová výhoda netýká všech. 

Brand24

Sníženou daň totiž mohou využít jen ty služby, které odpovídají číselnému kódu klasifikace produkce CZ –CPA a zároveň výslovně uvedenému slovnímu popisu k tomuto kódu v textové části přílohy č. 2 zákona o DPH

Čtěte více: Snížení DPH na 15 % se netýká všech stravovacích služeb

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).